Foto: Scanpix/Montage: Sveriges Radio
fotboll - champions league

Bayern München mot Barcelona i semifinal

Det blev två tysk-spanska möten när semifinalerna i Champions league lottades på fredagen.

Bayern München inleder hemma mot Barcelona, och Borussia Dortmund möter Real Madrid i semifinalerna i Champions League-fotbollen.

– Det är två riktigt heta matcher, men den hestaste är Bayern München mot Barcelona, säger Radiosportens expert Emelie Ölander.

Real Madrid och Dortmund möttes redan i gruppspelet i årets turnering. Dortmund klarade oavgjort på Santiago Bernabeu och vann hemma med 2-1.

Dortmund är för övrigt det enda lag som inte förlorat en match i Champions League den här säsongen.

– Dortmund har ju verkligen ett psykologiskt övertag på Real Madrid. Men, tittar man på de fyra lagen som är i semifinal så är Borussia Dortmund den lilla outsidern.

Historiskt sett har Bayern München ett övertag på Barcelona. Lagen har mötts sex gånger i Europacupssammanhang, och tyskarna har gått segrande ur tre möten. Två har slutat oavgjort och Barcelona har vunnit ett.

– Jag tror Barcelona kommer att passa Bayern München ganska bra. Barcelona gillar att ha stort bollinnehav och hålla sig på mottåndarens planahalva, medan Bayern München är ett av världens absolut bästa kontringslag. Där kommer Barcelona att se upp.

Blir det en heltysk final?

– Det finns alla möjligheter för att det skulle kunna bli det. Och vilken revansch Borussia Dortmund skulle kunna ta för Bundesliga-titeln som Bayern München ju vann rekordstort.

– Men Real Madrid är inte ett lag som man bara skuffar undan hur som helst. Det blir två tuffa kamper.

Semifinalerna spelas 23 och 24 april med returer 30 april och 1 maj. Finalen spelas på Wembley i London den 25 maj.

Vilket lag vinner?

– Bayern München. De kan mycket väl vara Europas bästa lag just nu. Dessutom drivs de av en revanschlusta från förra året då man ju förlorade finalen mot Chelsea på hemmaplan. Det kan bli avgörande.

Christian Olsson
christian.olsson@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Så spelas semifinalerna

Första matchen:

Tisdag 23 april: Bayern München-Barcelona (20.45).

Onsdag 24 april: Borussia Dortmund-Real Madrid (20.45).

Andra matchen:

Tisdag 30 april: Real Madrid-Borussia Dortmund (20.45).

Onsdag 1 maj: Barcelona-Bayern München (20.45).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista