1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
2 av 2
Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
fotbollsallsvenskan

Dif-Mjällby spelas klart - med tomma läktare

Svenska fotbollförbundet meddelar att den avbrutna matchen mellan Djurgården och Mjällby ska spelas klart utan publik. Matchen blåstes av när publiken kastade in föremål på planen efter Mjällbys 1-0-mål.

Fotbollförbundets diciplinnämnd beslutade vid ett extrainsatt möte på fredagen att matchen ska återupptas från den tid då den blåstes av och med samma målresultat.

Men den här gången spelas matchen utan publik.

Mjällby tog ledningen i första halvlek på Stadion, men när publiken började kasta in föremål på planen blåste domaren av matchen. Bland annat träffades Mjällbys Gbenga Arokoyo av ett päron.

Djurgården ska också betala 15 000 kronor i böter som påföljd av de inkastade föremålen.

Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger menar att straffet är rättvist.

– Jag tycker att det var ett väl avvägt straff med tanke på vad som hände och att det var publiken som fördärvade en så fantastisk inramning och fin match, säger han till TT.

Djurgårdens ordförande säger såhär till TT om straffet:

– Jag har sagt redan innan, det var vårt ansvar och vi accepterar den hur den än blir, nu har den kommit, och vi accepterar den bara. Matchen avgörs på stadion och det är inte några enskilda idioter som kan avgöra matcher.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sverigesradio.se

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Fakta: Andra avbrutna matcher i allsvenskan

31 oktober 2012: Matchen Åtvidaberg-Sundsvall bröts på grund av strömavbrott. De sista 26 minuterna spelades dagen efter. Matchen slutade 2-2.

30 juli 2011: Matchen Malmö-Djurgården bröts redan efter elva minuter sedan flera smällare kastats in mot planen. Ett knallskott smällde av nära en kameraman. Malmö ledde matchen med 1-0 när domare Martin Hansson bröt matchen. Det fanns inte tillräckliga bevis som pekade ut ett av lagens supportrar som skyldiga, så matchen spelades om, då vann Malmö med 1-0.

24 maj 2011: Matchen Malmö-Helsingborg bröts sedan HIF-målvakten Pär Hansson först fått ett knallskott kastat mot sig och i sekvensen efteråt attackerats av en person som tagit sig in på planen. Helsingborg tilldömdes segern med 3-0 och Malmö fick 150 000 kronor i böter.

25 april 2011: Matchen Syrianska-AIK bröts sedan knallskott smällt i närheten av assisterande domaren Daniel Wärnmark. Syrianska ledde matchen med 1-0 och tilldömdes segern med 3-0. AIK, som vid upprepade tillfällen överklagade domen, fick även 150 000 kronor i böter.

Möjligheten till att återuppta avbrutna matcher tillkom inför säsongen 2012, tidigare innebar det omspel.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista