Fusk, blackout eller kan han inte ens reglerna?

Turbulensen kring Tiger Woods vara eller inte vara i Mastersgolfen fortsätter. Woods tilltag förvånar spelarna. – Kan man slå ett slag från 100 meter inom två yards så kan man droppa inom två yards, säger Henrik Stenson.

Sedan Woods fått två slags plikt för att ha droppat bollen felaktigt under fredagens runda krävde en halv golfvärld, däribland den före detta världsettan Nick Faldo och majorvinnaren David Duvall, att han frivilligt skulle dra sig ur tävlingen.

Men Woods dök upp på lördagen, till den andra halvans glädje, gick runt på 70 slag och ligger på sjundeplats, fyra slag från ledningen inför sista speldagen.

– Jag gjorde ett misstag, droppade fel och har tagit mitt straff. Det var lite av en distraktion, men jag såg bara framåt och var redo att spela i dag. Jag hade några möjligheter, men missade några puttar, sade Woods i en CBS tv-intervju efter ronden.

Han fick även frågan om han hade några tankar på att diskvalificera sig själv.

– Nej. Jag följer reglerna, om de säger att jag ska straffas med två pliktslag så accepterar jag det och spelar vidare.

Bland spelarna har det diskuterats under dagen om det verkligen var ett rättvist straff.

Henrik Stenson var tveksam från början, men tycker att de har resonerat riktigt.

– Min gissning är att de klantat sig lite själva och när de sedan gått igenom vad han faktiskt gjorde fattade de det beslut de nu har gjort. Han gör ju ett uppenbart regelfel, men domaren på hålet har tydligen godkänt det. Då är nog det här den bästa lösningen.

Finns det regler som inte ens du har koll på?

– Jag har fått bra träning på att droppa under åren, och har nog en hyfsad regeltolkning. Men hamnar man i situationer när man är osäker är det ju bara att kalla på domaren, så slipper man hamna i trubbel efteråt.

Och frågan är känslig.

Agenten Johan Elliot, som bland annat har den före detta världsettan Martin Kaymer och Caroline Hedwall i sitt stall, vill inte kommentera beslutet.

– Det är så infekterat. Jag kan inte allt och vet inte allt, men av det jag kan se så är det ett konstigt beslut. Men, som sagt, jag vill inte säga något om det.

Om det hade varit en av dina klienter, hade du då rekommenderat den att diska sig själv?

– Bra försök. Du vet säkert vad jag tycker, men jag säger ingenting.

Ledarparet Brandt Snedeker, USA, och Ángel Cabrera, Argentina, har 209 slag sammanlagt inför söndagens avslutning.

Niclas Green/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista