f1-bloggen

"Mycket bättre än så kan det inte bli"

Tredje F1-loppet och tredje vinnaren. Mycket bättre än så kan det inte bli.

Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel och nu Fernando Alonso.

Och ett lopp helt fritt från teamorder. Ok, de behövdes inte heller eftersom tågordningen mellan teamens förare var helt klar.

Red Bull tog en chans som gick snett. Sebastian startade bara som nia med hårda däck. I början såg det ut som det var den bästa taktiken men Ferrari, Lotus och Mercedes var snällare mot däcken är man trott. Och därmed blev Vettel den store förloraren.

Vad som imponerat på mig är de framsteg som Mercedes gjort. Man har fått massor av kritik och både Daimlers aktieägare och facket har krävt att man skall lägga ner verksamheten. Styrelsen säger nej av en anledning. Man måste förbättra sin image och locka till sig de unga köpare som hellre tittar på en Audi eller BMW. Och enda sättet man kan göra det på är att vinna i f1.

Att man lockat över Lewis Hamilton har utan tvekan hjälpt. Ibland mycket arrogant. Gillar kändislivet i Hollywood. Men på banan ger han full valuta för sin lön.

Lite väl tidigt att säga hur det kommer att gå resten av säsongen. De tre första loppen har visat att Red Bull är inte lika dominerande som tidigare. Alonso, Räikkönen och Hamilton kan utan tvekan utmana Vettel och kommer också att göra det.

Däremot tycks McLaren hamnat i en liten kris. Igen. Anade Lewis det när han skrev med Mercedes? Han fick stryk i de engelska tidningarna. En gick så långt att man kallade honom för förrädare.

Hittills har Lewis haft helt rätt.

Den som lider är Nico Rosberg. Han hade inga problem att kontrollera den sjufaldige världs-mästaren Michael Schumacher i tre säsonger. Men det verkar inte bli lika lätt med Lewis.

Helt klart är att Mark Webber inte kommer att köra för Red Bull nästa år. Och jag tror inte att han själv vill stanna kvar.

Högst upp på önskelistan står Kimi Räikkönen. Trots att Red Bulls ägare Dietrich Mateschitz en gång i tiden bröt sitt kontrakt med Sauber när de skrev med nykomlingen Räikkönen. Så fort kan man ändra uppfattning.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".