1 av 2
Adam Scott, Australien, vann US Masters. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
2 av 2
Bubba Watson hänger på Adam Scott den gröna segerkavajen. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
golf

Scott vann Masters efter särspel

Australiern Adam Scott vann sinn första major när han vann US Masters efter ett dramatiskt särspel mot argentinaren Angel Cabrera.

För två månader sedan stod han i Rosenkälla, utanför Åkersberga, och tränade puttning. Nu har Adam Scott vunnit Masters-golfen.

– Jag vet egentligen inte hur det gick till men det var onekligen min dag, sa Scott.

Söndagens seger är Adam Scotts första i en majortävling och den kom efter stor dramatik på det andra särspelshålet. Cabrera var ett par centimeter från att få i sin birdieputt men den stannade vid hålkanten.

– Mitt hjärta stannade nästan. Ska det sluta så här, verkligen? Den kunde lika gärna ha gått i, men nu gjorde den inte det, sa Scott.

Det var första gången som en australisk golfare vinner US Masters på Augusta.

– Australien är en stor idrottsnation och jag är en stolt australier. Känns otroligt att det var just mitt öde att bli först att vinna här. Men det finns en man som inspirerat oss alla och det är Greg Norman. En del av detta tillhör honom, sa Scott.

Efter segern fick Scott glädjefnatt, och firade med sin caddie Stevie Williams, som tidigare vunnit 13 majors med Tiger Woods.

– Jag var inte trygg med mitt inspel och hade sedan svårt att läsa greenen på grund av mörkret. Min caddie Stevie (Williams) var mina ögon på det hålet. Han har sett en hel del puttar på den här banan, jag visste att det var en snabb putt och han läste den otroligt bra, sa Scott.

Scotts landsmän Jason Day och Marc Leishman slutade trea och fyra. Leishman delade fjärdeplatsen med världsettan Tiger Woods, som inte lyckades inte ta sig tillräckligt nära för att kunna utmana om segern.

Svenskarna hade spelat klart sedan länge när segerbollen rullade i.

Henrik Stenson slutade på 18:e plats - nio slag från Scott - medan Fredrik Jacobson blev 25:e, Peter Hanson 50:e och Carl Pettersson 61:e och siste man av dem som klarade kvalgränsen.

Danske Thorbjörn Olesen blev bästa europé på Augusta - på en överraskade sjätte plats.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".