Umeå IK:s Alexandra Nilsson (t.v.) och Tyresö FF:s Johanna Frisk. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
damallsvenskan

Dåtidens dominanter gästar dagens giganter

3:54 min

Guldfavoriten och den regerande mästarklubben Tyresö tar emot det forna storlaget Umeå i kvällens damallsvenska premiär.

Lagen möttes på försäsongen i Tyresö i en match som slutade 1-1 och UIK själva framhåller gärna att man har allt att vinna i den svåra premiärmatchen.

– Tyresö har ju väldigt stor press på sig. Det känns som att vi kan komma in där och verkligen fokusera på vårt eget spel. Det kommer bli en bra inramning med mycket publik, säger Umeå IK:s back Alexandra Nilsson till Radiosporten.

– Det är ganska skönt att få en sådan här premiär. De kommer vara lite nervösa och vi har allt att vinna, säger tränare Joakim Blomqvist.

I mästarklubben Tyresö är SM-guldet bara ett av två större mål den här säsongen. Det stora äventyret blir Champions league.

– SM-guldet är något som vi har stor respekt för. Men däremot vill vi även lyckas i Champions league, säger Tyresös lagkapten Johanna Frisk.

Alla förväntar sig att ni ska vinna premiärmatchen mot det forna storlaget Umeå IK. Hur är tankarna inför premiären?

– Det ska bli kul att serien äntligen drar igång, så det ser vi fram emot. Umeå är ett bra motstånd - det drar igång ordentligt från början.

– Man springer inte hem någon serie någonstans. Om man tror det, så kommer man inte vinna ett dugg. Umeå är en motståndare att verkligen ha respekt för.

Johanna Frisk har haft problem med skador under försäsongen, men ska nu vara helt återställd.

– Jag har jobbat länge med rehab, så nu vet jag vilken träningsmängd som passar mig. Nu känns det väldigt bra, säger hon.

Radiosportens Lasse Persson och Emelie Ölander är på plats på Tyresövallen för att bevaka premiärmatchen mellan Tyresö och Umeå. Du hör rapporter från mötet i Sportextra, som startar 19.03 i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista