Serena Williams i Australian open. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
fed cup

Sverige mot 2x Williams

5:48 min

Till helgen spelar det svenska tennislandslaget sin största match genom tiderna i Fed cup.

USA står för motståndet och amerikanskorna kommer till spel med absolut bästa lag med världsettan Serena Williams i spetsen. Den svenska förbundskaptenen Lars-Anders Wahlgren ser fram emot mötet.

– Det är en mycket inspirerande match för oss, tänk att vi ska få mäta oss mot världens bästa lag. Det ska bli väldigt kul, säger Wahlgren.

Det svenska laget är just nu rankade som elva i världen. Tennisförbundet gör nu en ny satsning och från och med i höst anställs Lars-Anders Wahlgren som förbundskapten på heltid. På så vis får han ett helhets perspektiv över svensk damtennis.

Tanken är att han inte bara ska jobba med Fed cup-laget utan också vara med och utveckla yngre talanger.

Lars-Anders har länge jobbat med tennis utomlands, Steffi Graf, Nicolas Kiefer, Dinara Safina och Nadja Petrova är några som han arbetat med. Han tar med sig många erfarenheter från sin tid utomlands hem till Sverige men han vill inte kopiera något speciellt lands arbete med hur de får fram sina stjärnor.

– Det viktiga är att vi hittar en svensk modell, en modell som fungerar för oss och för våra spelare. Jag tänker även att försöka att jobba tät med kaptenen på herrsidan Fredrik "Fidde" Rosengren.

– "Fidde" har själv nyligen tillträtt och jag tror och hoppas att vi kommer att hitta ett bra sätt att jobba tillsammans, avslutar Lars-Anders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista