Foto: Scanpix/Montage: Sveriges Radio

Trots bomberna: London Marathon genomförs

1:09 min

Den brittiska polisen förstärker sin säkerhetsplan London Marathon, efter bombdådet i Boston. Men evenemanget kommer att genomföras som planerat nu på söndag.

Omkring 36 000 deltagare väntas springa i London marathon, som avgörs nu på söndag 21 april. Loppet räknas, precis om det i Boston, som ett av de sex stora maratonloppen i världen.

Londonpolisen kommer att se över säkerheten, men Storbritanniens idrottsminister Hugh Robertson försäkrar för BBC att London är kapabelt att genomföra arrangemanget på ett säkert sätt.

Idrottsministern menar att det bästa sättet att visa solidaritet med Boston är att fortsätta som planerat och visa för dem ansvariga bakom bomdådet att man inte låter sig påverkas.

– Vi arbetar med sånt här varje vecka i London. Vi har enomrma mängder erfarenhet från OS och andra evenemang. Vi vet hur vi ska göra det här, säger Robertson till BBC.

Bansträckningen för London Marathon går från Blackheath, i sydöstar London, till the Mall, inne i den centrala delen av staden. Drygt 600 000 åskådare väntas se loppet utmed gatorna.

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista