Sverige slog Ryssland i VM-finalen

Sverige är nya världsmästare i bandy efter seger med 5–2 mot hemmanationen Ryssland. Sverige fick en kalasstart och ledde med 3–0 redan efter en kvart.
Efter den perfekta inledningen spelade svenskarna smart och kontrollerade matchen ända till slutsignalen.

För två år sedan vann Sverige över Ryssland med 5–4 i ryska Archanelsk. På söndagen upprepades historien. På Raketa-stadion i Kazan var det meningen att hemmanationen skulle få revansch för debaclet för två år sedan, men återigen fick hemmaspelarna åka av isen med nedböjda huvuden.

Henrik Hagberg hade nyckeln till det ryska försvarslåset och redan efter tretton minuter hade sandvikenspelaren gjort två mål. Två minuter senare fyllde den allsvenska skyttekungen från Hammarby på med svenskarnas tredje mål.

Det ryska spelarna fick nytt hopp efter Sergej Lomanov reducering ett par minuter senare och började trycka på för att komma ännu närmare. Istället för fler ryska mål flög David Karlsson efter en halvtimme fram över isen igen och blev neddragen av det ryska försvaret. Den följande straffen tryckte Markus Bergwall in till 4–1.

Det var inte slut med de svenska framgångarna i den första halvleken. Magnus Muhrén som är en av våra största bandyspelare genom tiderna gjorde Sveriges femte mål. Muhrén som i början av säsongen beslutade sig för att tacka nej till landslaget. Någon månad senare rev han upp beslutet och på söndagen är det nog inget som han ångrar.

I den andra halvleken pressade ryssarna för att komma närmare i målprotokollet, men det blev bara ett mål. Detta tack vare ett smart spelande svensk lag och ryska spelare som i desperation gjorde soloraiden som enkelt avstyrdes av det svenska försvaret.

VM-guldet är Sveriges åttonde genom tiderna och alltså den andra raka på rysk mark.

I matchen om tredje pris vann överraskande Kazakstan över de tidigare regerande världsmästarna, Finland, med 5–3.

Matchfakta:
Sverige-Ryssland 5-2 (5-1)
1-0 Henrik Hagberg (2), 2-0 Henrik Hagberg (13), 3-0 David Karlsson (16), 3-1 Sergej Lomanov (19), 4-1 Marcus Bergwall (30 str), 5-1 Magnus Muhrén (36), 5-2 Ivan Maksimov (57).

Finland-Kazakstan 3-5 (3-2)
0-1 Sergej Tarasov (6), 1-1 Ari Holopainen (13), 1-2 Vladislav Novozjilov (21), 2-2 Petteri Lampinen (29), 3-2 Ville Aaltonen (45), 3-3 Aleksej Zolotarjov (55), 3-4 Denis Slautin (73), 3-5 Aleksej Korotjkin (90).
Publik: 3 800.

Radiosporten
radiosporten@sr.se