De kan ta tredje SM-guldet i rullstolsinnebandy

Juniorsporten 2 juni
12 min

Den här veckan handlar Juniorsporten om handikappidrott, för när teknik och utrustning blir bättre kan fler hålla på med en sport, trots att de tillexempel kanske bara har ett ben.

Så är det för Helene Ripa som satsar mot Paralympics i Sotji 2014. Och rullstolsinnebandyspelarna Alexander Brorson och Victor Piccardo kan vinna tredje raka SM-guldet nästa vecka.

Helene Ripa drabbades av cancer och var tvungen att amputera ena benet som 14-åring. Då blev idrotten hennes frizon, där hon kunde vara sig själv.

 – Det är klart att det var jobbigt, man ville ju vara som alla andra. Men jag minns mest simningen från den tiden, säger hon till Juniorsporten.

Nu är Helene en av Sveriges medaljhopp i längdskidåkning i Paralympics i Sotji 2014.

Alexander Brorson och Victor Piccardo, två rullstolsinnebandy-spelare i Nacka utanför Stockholm, spelar SM-slutspel nästa vecka. Då ska de försvara sitt SM-guld från förra året.

 – Jag tror att det kommer gå bra, säger 13-årige Alexander Brorson som har spelat sen han var sex år gammal.

Victor Piccardo fyller 10 år i sommar och han började spela rullstolsinnebandy tack vare att han träffade Alexander på en semester.

– Det svåraste är att bli riktigt snabb, för du måste hålla klubban samtidigt som du ska köra fort, säger han.

Redaktör: Lovisa Giertta

VECKANS FRÅGA: I vilket land kommer Sverige spela basket-EM i juni/Vilket land står som värdnation för basket-EM för damer i sommar?

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".