herrlandslaget

Trots förlusten - så kan Sverige gå till VM

Österrikmatchen kan visa sig avgörande. Men behöver inte alls bli det.

Sverige har fem matcher kvar av VM-kvalet. För att ha chans att knipa andraplatsen i gruppen krävs följande:
Seger mot Färöarna, oavgjort borta mot Irland, seger borta mot Kazakstan och seger hemma mot Österrike. Då kan Sverige kanske komma undan med en förlust hemma mot Tyskland.

Här är förutsättningarna:

I grupp C, Sveriges grupp, ser inget lag ut att kunna hota gruppettan Tyskland som har seglat i väg i toppen. Schweinsteiger och kompani kommer med allra högsta säkerhet knipa direktplatsen till VM.

Istället blir kampen om andraplatsen det mest intressanta.

Andraplatsen ger play off-plats till de åtta bästa grupptvåorna i Europa. Den sämsta grupptvåan missar chans att spela vidare om en VM-plats. De övriga möts i dubbelmöten som ger fyra VM-nationer.

I nuläget har Österrike, Irland elva poäng och Sverige åtta poäng. Österrike och Irland har en match mer spelad än Sverige.

Österrike har redan tappat poäng mot Kazakstan, spelat 0-0 borta.

Troligt att de här lagen från och med nu kammar noll mot Tyskland. Både Österrike och Irland har förlorat hemma mot tyskarna och har bara bortamatchen kvar. Sverige har klarat av bortamatchen mot Tyskland med en poäng med sig.

Det krävs av Sverige:

Ovan nämnda fakta och troliga utfall innebär att det nu gäller för Sverige att ta minst lika många poäng mot Irland och Österrike som vice versa.

Efter förlusten mot Österrike, gäller det att Sverige vinner hemmamatchen mot samma lag i höst. Då är det kvitterat där. Om Sverige dessförinnan spelar lika borta mot Irland. Ja, då ger "extrapoängen" mot Tyskland andraplatsen till Sverige.

Förutsatt att Sverige också vinner mot Kazakstan borta.

Det som kan krånga till det är om Österrike vinner mot Irland hemma. Men även där hjälper extrapoängen mot Tyskland.

Hur enkelt som helst, eller?

En annan aspekt som talar för Sverige är att laget i den sista matchen troligen kommer möta ett redan VM-klart Tyskland. Hur motiverade är de då?

Grupp C: VM-kvaltabell

1) Tyskland  25 poäng
2) Sverige    20 (+7)
3) Österrike 14 (+7)
4) Irland      11 (-3)
5) Kazakstan 5
6) Färöarna   1

Resterande matcher

Sverige:
11/10: Österrike (h)
15/10: Tyskland (h)

Österrike:
11/10: Sverige (b)
15/10: Färöarna (b)

Irland:
11/10: Tyskland (b)
15/10: Kazakstan (h)

Mer om Herrlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".