af Petersens: "Force India imponerar på mig"

Inte mycket att säga om Sebastian Vettel seger på Circuit Gilles Villeneuve. En helt perfekt dag då allt stämde. En skön revansch för det pinsamma nederlaget för två år sedan då han halkade av banan på sista varvet och bara blev tvåa.

Och hur firar ett Beatles-fan sin första seger i Kanada? Genom att gå på en Rolling Stones konsert.

Kimi Räikkönen delar nu ett rekord med Michael Schumacher. Båda har kommit i mål på poängplats i 24 lopp i rad. Men statistik har aldrig intresserat "Iceman".

Vad som däremot gjorde honom irriterad var att det bara blev en nionde plats och en ynka poäng. Kimi har inte råd att sluta så långt ner om han skall ha en chans att slå Sebastian (Vettel).

Att det inte gick bättre berodde på dåliga bromsar och ett misslyckat depåstopp. Inte en chans att attackera utan bara försvara sig. Inte undra på att han var sur och ännu mer tillknäppt än vanligt.

Fernando Alonso tog över andra platsen i tabellen från "Iceman". Och får Ferrari äntligen fart på kärran även i kvalet kan spanjoren bli farlig för Seb.

Man hör ofta att de på kommandobryggan ger förarna vad de tycker goda råd och upplysningar. I Abu Dhabi röt Kimi till och sa till på skarpen att nu räckte det. Lewis Hamilton gjorde det i Montreal och sa att låt mig få köra. Förstår att det kan vara mycket irriterande när man kör i 300 km/tim eller på väg in i en kurva och plötsligt hör en röst som ger en order. 

För många år sedan hördes plötsligt Jacques Laffites röst i radion. Prata inte med mig. Jag snurrar.

Ett team som imponerar mer och mer på mig är Force India.

Man har en budget som ligger långt under de fyra stora men ändå sticker man upp och retar säkerligen gallfeber på dem. I konstruktörs vm är man femma med 51 poäng. Och tro det eller ej men det är 14 mer än jätten McLaren med alla sina simulatorer och vindtunnlar.

Ibland kan man undra vad de kloka herrarna på kommandobryggan tänker på. Finländaren fick veta att bensinförbrukningen var högre än man räknat med och att han skulle spara. Men inte köra långsammare. Skulle gärna vilja veta hur det skall gå till.

Diskussionerna om Mercedes och Pirellis hemliga test fortsatte även i Montreal. Den 20 juni skall Fia:s internationella tribunal hålla förhör.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sverigesradio.se

Mer om Blogg: Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".