Startelvan mot Färöarna

Erik Hamréns startelva till matchen mot Färöarna bjuder fem ändringar mot den mot Österrike för fyra dagar sedan. Två av valen sticker ut som möjliga kursändringar för landslaget.

Redan igår i FotbollsArena luftade jag mina tankar om att Per Nilsson var värd chansen istället för Olsson.

Erik Hamrén har ända sedan EM förra sommaren var väldigt tydlig med att Granqvist/Olsson var det mittbackspar som han gav sitt förstroende.

Det har betytt att han givit dem chansen i match efter match, trots ett samarbete som visat stora brister. Alternativ har funnits där tidigare, främst genom Mikael Antonsson.

Nu är det alltså Per Nilsson som går in - men det handlar nog snarare om en petning av besvikelsen Olsson än att Nilsson på träningar ska ha visat sig omöjlig att hålla utanför laget.

Jonas Olsson har tyvärr inte alls visat samma takter i blågult som han gör närmast veckovis i Premier League.

Nota bene - Olsson har haft problem i landslaget långt innan Österrike-matchen. Jag vägrar tro att det är på grund av ett ödesdigert agerande på ett av baklängesmålen i Wien som han får stiga åt sidan.

Per Nilsson har med andra ord en bra chans att i kväll visa att han även på sikt kan bli ett förstaval i mittförsvaret.

Nästa spelare som onekligen stigit i graderna är Albin Ekdal. Nu väljs han som ersättare för Rasmus Elm - alltså före såväl Anders Svensson som Pontus Wernbloom. En tydlig markering från Hamrén - Ekdal har stärkt sina landslagsaktier.

De övriga tre förändringarna Hansson, Bengtsson och Toivonen in var mer väntade och förutsägbara. Och de är till skillnad från uttagningarna av Nilsson och Ekdal mer temporära lösningar, chansen att spela till sig en ordinarie plats får anses vara minimal.

Jag tycker att sammanfattningsvis att det är en bra startelva som Hamrén har valt. I just den här matchen hade jag i och för sig krävt svensk seger oavsett vilka elva som startat matchen.  

(11 juni)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Mer om FotbollsArena-bloggen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".