"Toivonen står för ett par klantiga missar"

Richard Henriksson: "Tror på Albin Ekdal i det svenska landslaget i höst"
3:35 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson var nöjd med stora delar av det svenska spelet mot Färöarna - men inte effektiviteten.

Målvakt:

– Pär Hansson gör allting säkert, det lilla han har att göra. Vi vet var vi har Pär Hansson. Han är en bra back up till Andreas Isaksson, och vad gäller målvaktsposten finns det inget att vara orolig för för Erik Hamrén.

Backlinjen:

– Pierre Bengtsson var en av de svenska spelarna som inledningvis i matchen satte fart på det svenska spelet och tog egna initiativ. Det var bra att se. Jag tror att det är en spelare som på sikt kan slå sig in i en startelva.

– Per Nilsson. Defensivt sätts han inte på särskilt stora prov. Men här pratar vi om en spelare som är ordinarie och dessutom en ledarfigur i sitt Nürnberg, och då vore det konstigt om han inte håller i det svenska landslaget.

Mittfältet:

– Albin Ekdal och Kim Källström funkade bra. Jag gillar Albin Ekdal, gillar spelartypen, och jag tycker han behövs i det svenska landslaget. Han är en spelare som hela tiden vill framåt, som hela tiden söker alternativ. Jag tror på Albin Ekdal i det svenska landslaget i höst.

Anfallet:

– Zlatan Ibrahimovic gör mycket bra. Han spelar fram till väldigt många lägen, det är otur att Kacaniklic inte får öppet mål ett par gånger i första halvlek efter vrickningar och framspel av Zlatan. Zlatan visar verkligen klassen, och så blir han tvåmållskytt också.

– Tyvärr, Ola Toivonen som jag tycker gör en spelmässigt helt okej match, men saknar den här effektiviteten i avsluten. Som står för några väldigt klantiga missar. Men några gånger så kommer han bra upp på inlägg med huvudet. Men en riktigt bra forward sätter ju något av de där nicklägena han har. Sen har han ju också ett friläge i den andra halvleken där man förstås kan kräva av en landslagsforward att han ska göra mål.

Radiosporten
radiosporten@sverigesradio.se

Richard Henrikssons spelarbetyg

Pär Hansson: 2
Säker i de ytterst få ingripanden han gjorde.

Mikael Lustig: 2
Många inläggsförsök, med skiftande kvalité. Lite slarvig i kortpassningsspelet.

Per Nilsson: 2
Jag är övertygad om att han håller som mittback, vilket han inte behöver bevisa i den här matchen. Det stora testet blir Irland i höst.

Andreas Granqvist: 2
Väldigt bra med bollen när han får mycket tid som i kväll. Utvisningen oturlig, viftar till sin motståndare vad jag bedömde som omedvetet.

Pierre Bengtsson: 3
Väldigt bra start på matchen, löpvillig och företagsam. Kom bort lite i andra halvlek.

Kim Källström: 2
Drog upp tempot i inledningen, mattades efter en halvtimme och byttes ut tidigt i den andra halvleken.

Albin Ekdal: 3
En spelartyp son klippt och skuren för det svenska mittfältet - precis vad man behöver. Söker alternativ framåt i banan, är säker med bollen och visar spelförståelse. Nyfiken på vad Ekdal kan göra mot bättre motstånd!

Sebastian Larsson: 2
Godkänd, men sannerligen inte mer. Slarvig i kortpassningsspelet, det måste Larsson snäppa upp. Har haft en lång, motig säsong med klubblagsturneringen och kan nu ta en förhoppningsvis stärkande semester.

Alexander Kacaniklic: 2
Överbetyg för den första halvleken, kom perfekt i flera löpningar. Försvann sedan helt i den andra halvleken.

Zlatan Ibrahimovic: 3
Gör två mål och är på något vis inblandad i nästan samtliga svenska målchanser. Visar klassen utan att överprestera.

Ola Toivonen: 2
I spelet är det okej. Aktiv och spelsugen. Men måste sätta någon(helst några) av alla målchanser!

Anders Svensson: 2
Kom in med klara order att höja tempot. Försökte verkligen, kanske lite överambitiös i vissa lägen.

Jimmy Durmaz: 2
Kommer in och visar direkt att formen är god. Oturligt för Durmaz att utvisningen kommer, vilket ger honom en helt annan, och opassande, roll på slutet.

Jonas Olsson: 2
Säkert besviken efter petningen - kommer in på slutet och känns säker mot svagt motstånd.

Mer om Herrlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".