Foto: Fifa/Scanpix/Montage Sveriges Radio
Ett år till Brasilien-VM

Möt svenske doldisen i toppen av fotbolls-VM

Fifas Niclas Ericson: Kommer bli ett fantastiskt VM"
11 min

Niclas Ericson är doldisen som är FIFA-direktör för världsfotbollens största intäktskälla, TV- och radiorättigheter. Radiosporten har träffat honom i VM-staden Rio de Janeiro.

– Här är det helt fotbollstokigt. Titta bara ner på stranden, så mycket fotboll spelas. Hit ska man åka nästa år om man vill uppleva något väldigt speciellt inom sporten.

Niclas Ericson leder FIFA:s tv-division. Hans team är ansvarigt för Internationella fotbollförbundets medierättigheter och de olika FIFA-turneringarnas tv- och radioproduktion.

Han är 49 år och växte upp i Alingsås, men eftersom han inte avancerat inom svensk fotboll utan studerat och jobbat i utlandet ända sedan 1988 är han i praktiken okänd i Sverige.

För Radiosporten avslöjar han delvis vad som är på gång i samband med nästa års VM.

– Vi kommer att ha 34 kameror per match. Det är mycket. Och vi har på gång ännu bättre bildkvalitet än HD, det kallas 4K. Men vad gäller 3D-sända matcher tvekar vi. Det sändes 25 sådana i Sydafrika, men behöver vi göra det?

Brasilien är världens mest framgångsrika fotbollsland med fem VM-titlar. Landet är känt för sina banbrytande stjärnor, såsom Pelé, Zico, Romario och Ronaldo - och för sitt artistiska spel, ”Jogo Bonito”, två ord på Brasiliens språk som spritt sig över världen.

Lyssna på reportaget och hör mer om uppbyggnaden av VM och Brasiliens fotbollstradition. Vi avnjuter också lysande radioreferat från Brasilien-matcher alltifrån 1958 till nutid.

Johnny Byström, Rio de Janeiro
johnny.bystrom@sverigesradio.se

Bengt Skött
bengt.skott@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".