Foto. Scanpix/Montage: Sveriges Radio
Friidrott

DN-galans tunga år - och såpan fortsätter

Den förre tävlingsdirektören om relationen till DN-Galan: "Frostig"
5:54 min

Rubrikerna om DN-Galan har varit svarta. Polisanmälan och förundersökning mot den före detta tävlingsdirektören, maktkamp, miljonförlust och Eric Saade som inte fått betalt.

Maktkampen mellan den förre tävlingsdirektören Rajne Söderberg och ordföranden Jan Kowalski har spelats upp som en såpa och tävlingens existens har ifrågasatts.

För några dagar sedan presenterade Rajne Söderberg sitt senaste drag - Usain Bolt ska tävla i Sverige. Men på Rajnes nya gala i Malmö. En konkurrent till DN-galan.

Rajne kommenterade sin relation till DN-Galans ledning såhär:

– Frostigt.

Samtidigt har åklagarmyndigheten beslutat att inleda en förundersökning mot Rajne Söderberg, efter att DN-galan gjort en polisanmälan mot mannen som var tävlingens chef i decennier.

Han beskylls för att ha fört över pengar till sig själv, tagit med sig en dator när han lämnade sitt uppdrag och för att ett miljonkontrakt med Nike var knutet till honom själv.

Det var för ett år sedan som Rajne Söderberg lämnade DN-galan, han själv kände sig borttvingad.

Stadionklubbarna som äger DN-galan ville ha en öppnare dialog, att galans arrangörer skulle ha en närmare kontakt med föreningarna.

Ordföranden Jan Kowalski tycker att det blivit så.

– Styrelsen är nu mer styrd av ägarföreningarna, de tolv ideella föreningarna är mer engagerade än tidigare.

Radiosporten har pratat med flera av Stadionklubbarnas representanter. De säger att det är en betydligt bättre och öppnare dialog inom DN-galans organisation nu än med Rajne Söderberg.

Men de säger också att det varit en jobbig tid, när Rajne Söderbergs erfarenhet försvann. Överlappningen fungerade inte.

Det blev en miljonförlust första året utan Rajne Söderberg. Stadion var långt ifrån fullsatt. Usian Bolt var inte där, den nya ledningen valde att nobba honom, eftersom det annars skulle uppstå en mättnad om han var där varje år.

Rajne Söderberg håller absolut inte med om det - heller.

– En sådan personlighet kan man inte bli mätt på. När man har en sådan världsstjärna så måste man passa på.

Han kan inte heller låta bli att kritisera DN-Galan.

– Fjolårets tävling var lite sämre än den brukar vara. Men har man inte de största stjärnorna där så tappar det i intresse, säger Rajen Söderberg.

Men Ordföranden Jan Kowalski tycker att bilden av en Dn-gala i kris är fel.

– Det är tråkigt när media riktar in sig på den typen av journalistik. Vi har koll på vår ekonomi, vi har stabilitet.

Eric Saade sjöng på invigningen i fjol, men har inte fått betalt. Expressen kunde berätta i förra veckan att DN-galan är skyldig honom upp till 200 000 kronor.

Klubbarna som äger DN-galan har inte fått någon ekonomisk utdelning de senaste åren, eftersom galan inte gått bra. Det lär de inte få i år heller säger klubbrepresentanter till Radiosporten - även om galan går med plus, eftersom ekonomin fortfarande lider av den stora förlusten från förra året.

Jan Kowalski säger att DN-galan inte har problem med ekonomin. Trots storförlusten ifjol och det förlorade mångmiljonkontraktet med Nike.

– Vi har kontroll och räknar med plus i år.

DN-galan är placerad efter VM i sommar, vilket gör att till exempel Usain Bolt tackat nej till galan, eftersom han skulle vara för sliten.

Men Malmö Games har fått Bolt till nästa år. I framtiden hoppas Rajne Söderberg att hans nya gala ska få Diamond League-status.

DN-galan är med i Diamond League fram till nästa år men riskerar att kastas ut, eftersom kontraktet går ut. Men Jan Kowalski tror att Diamond League stannar i Stockholm. Trots allt.

– Det görs en utvärdering varje år, det förs diskussioner om hur en förlängning ska se ut, säger Jan Kowalski.

DN-galan arrangeras den 23:e augusti i år.

Relaterat

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".