Ian Roberto och Björn Rosengren Foto: Mikael Widerberg/Sveriges Radio

"Läkarna gjorde allt rätt"

Lyssna på diskussionen i Sportextra
15 min

Boxningskommissionen ordförande Björn Rosengren, Åke Unger och experten Ian Roberto debatterade i Sportextra om vad som gick fel i samband med Frida Wallbergs match.

Radiosportens tidigare medarbetare Åke Unger kommenterade Frida Wallbergs match för TV igår. Och han är på en rad punkter kritisk till hur allt sköttes, när Wallberg hade knockats.

– Det var en mörk kväll för svensk boxning. Jag tycker inte att domaren skulle ha brutit matchen efter den första knocken. Jag tycker däremot att man inte tog hand om henne på rätt sätt. Det brister. Man borde ha låtit henne ligga kvar på golvet, istället för att försöka resa på henne, säger han och fortsätter:

– Det tog för långt att få in båren. Det blev tydligt igår att det krävs en tillsynsmyndighet, som ser över vilka som får boxas, vem som får arrangera en gala, hur tjocka handskarna ska vara, och så vidare.

Boxningskommissionens ordförande Björn Rosengren håller inte med.

– Att Frida är på bättringsvägen är det allra viktigaste. Jag håller inte med Åke Ungers analys, den är totalt fel. En myndighet ska inte ha en styrande funktion över sporten. Vi i kommissionen sätter reglerna. Igår fanns det två läkare på plats, och en bår. Precis som det ska. Där finns det inget att klaga på, läkarna gjorde allting rätt, säger han.  

Det har höjts kritiska röster för att det tog för lång tid för läkarna att komma ner till ringen.

– Det finns detaljer som inte var bra. Det får vi ta ansvar för, båren var till exempel för stor. Det tog säkert en halvminut extra att få in den i ringen.

Boxningsexperten Ian Roberto håller med Rosengren.

– Ingen förstod nog allvaret i det här. Därför upplever man att det tog längre tid än vad det egentligen gjorde, säger han.

Klickan på ljudknappen för att höra hela diskussionen om boxning.    

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Mer om Boxning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".