Fotbollsdomen i Holland: "Rättvisan har segrat"

Den assisterande domaren i Holland misshandlades till döds under en ungdomsmatch. På måndagen föll domen hårt mot de åtalade.

På måndagen föll domen i det uppmärksammade målet mot de ungdomar och den 51-årige man som stod åtalade för att ha misshandlat en fotbollsdomare till döds i Holland efter en ungdomsmatch i december förra året.

Ett dåd som skakade Holland och som även skickade chockvågor ut i hela fotbollseuropa.

Sex ungdomar och en 51-årig man fälldes och det hårdaste straffet, sex års fängelse, fick 51-årigen som är far till en av ungdomarna som också deltog i dödsmisshandeln på den assisterande domaren Richard Nieuwenhuizen som överfölls och fick motta sparkar mot huvudet och halsen. Han avled ett dygn senare på sjukhus av sina skador.

51-åringens 16-årige son, som är den ende som erkänt att han sparkat den assisterande domaren, fick ett års fängelse. Dom fem andra ungdomarna som är mellan sexton och arton år fick två års fängelse.

Nieuwenhuizens klubb Buitenboys skrev följande i ett uttalande på twitter: "Rättvisan har segrat". 

Domen kommer dock att överklagas. 51-åringens och ungdomarnas advokater meddelande direkt efter domstolens beslut idag att man kommer att gå vidare till nästa instans.

Jens Prytz
jens.prytz@sverigesradio.se

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".