IFK Göteborgs supportrar stormade planen efter slutsignalen. Foto: Scanpix.

Så mycket får IFK Göteborg och Djurgården böta

Domen från efterspelet till finalen i Svenska cupen har kommit - och för de inblandade klubbarna blev det böter.

IFK Göteborgs summa är på 130 000 kronor efter bland annat planstormningen efter segern och den efterföljande bengalen som kastades mot bortasupportrarnas läktare.

Djurgården får betala 40 000 kronor. En av anledningarna till det var att det tändes cirka 60 rökfacklor precis före matchstart.

Totala bötesbeloppet var egentligen ännu högre (320 000 kronor), då disciplinnämnden bedömde att Svenska fotbollförbundet brustit som arrangör och om de hade kunnat bötfällas hade den summan hamnat kring 150 000 kronor.

– Vi har inga invändningar mot resonemanget. Ordningsansvaret vilade på oss, säger förbundets generalsekreterare Mikael Santoft till deras webbplats.

Förbundet kommer nu i ställlet att skänka 150 000 kronor till välgörande ändamål.

IFK Göteborg kommer inte att kräva de supportrar som stormade planen på bötespengarna.

Att bötfälla de som sprang in på planen, då tror jag man går för långt. Man förväntade sig att det här skulle ske. Så det tror jag absolut inte är aktuellt, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly till .

Cupfinalen, som spelades den 26 maj på Friends Arena i Solna, vann Göteborg efter straffar.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".