Lundqvist matchhjälte mot Tjeckien

Det blev revansch för den nesliga förlusten mot Tjeckien i World Cup i höstas. Men det krävdes straffar, en finurlig Mattias Weinhandl och två snygga plockar av säkre målvakten Henrik Lundqvist.

De svenska spelarna såg inte alls berörda ut av incidenten med trion som missade matchen på grund av polisförhör. Fullt fokus från början och laget började starkt. Sverige tog även ledningen efter att Andreas Johansson kunde styra in en fladderpuck som kom från Magnus Johanssons klubba.

Den 31-åriga Andreas Johansson gjorde även 2–1 i 5 mot 3-spel, på retur efter ett tungt skott av Thomas Rodin som inte den tjeckiska målvakten Milan Hnilicka inte kunde hålla. Men fyra sekunder senare kunde tjeckerna kvittera ännu en gång, ett snyggt dragskott från Jan Hlavac, i momentet efter att Henrik Lunqvist gjort en jätteräddning.

Den sista perioden blev mållös och var ganska avslagen men i de fem förlängningsminuterna pressade svenskarna Tjeckien hårt, mycket tack vare en tjeckisk utvisning. Men puckuslingen ville inte in och och matchen fick avgöras med straffar.

Henrik Lundqvist, som var bland de bästa spelarna på plan, räddade fyra straffar varav han på de två sista använde plockhandsken på bästa publikräddningsmanér. Mattias Weinhandl var den som gjorde det avgörande målet när han la in sin straff i nättaket.

Sverige var totalt sett bättre än Tjeckien i en match där förstaperioden var pigg men där matchkvaliteten sjönk ju längre matchen led. Förutom Henrik Lundqvist och tvåmålsskytten Andreas Johansson var Magnus Kahnberg dominerande och var delaktig i det mesta som Sverige åstadkom i anfallsväg. Närmast möter Sverige Ryssland på lördag.

Matchfakta:

Tjeckien–Sverige 2–3 (efter straffar) (1–1, 1–1, 0–0, 0–0) Första perioden: 0–1 (5.39) Andreas Johansson (Henrik Zetterberg, Magnus Johansson), 1–1 (16.05) Vaclav Prospal (Radek Dvorak, Jan Bulis).
Andra perioden: 1–2 (11.15) Andreas Johansson (Magnus Kahnberg) spel fem mot tre, 2–2 (15.16) Jan Hlavac (Tomas Kaberle).
Straffar: 2–3 Mattias Weinhandl.
Skott: 28–30 (8–8, 5–10, 15–10, 0–2).
Utv, Tjeckien: 5x2. Sverige: 4x2, 1x10.
Domare: Rafael Kadirov, Ryssland
Publik: 10 257 (Stockholm).

Radiosporten
radiosporten@sr.se