Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder
ishockey

Skellefteå bäst - även på ekonomi

Per-Anders Israelsson, Skellefteå: "Slutspelet generar stora intäkter"
4:41 min

Elitseriesäsongen 2012/2013 är sedan ett tag färdigspelad. Och efter att alla fram och baklängesmål summerats är det nu dags att lägga ihop debet och kredet det vill säga klubbarnas ekonomiska resultat.

Svenska mästarna Skellefteå vinner även det ekonomiska guldet då man under säsongen går plus med 8,9 miljoner kronor. Tvåa, och tillika SM-finalisterna, Luleå går plus med 5 miljoner. Vilket visar att gå hela vägen till final är en mycket bra affär.

Skellefteå är alltså även de ekonomiska vinnarna och frågan är om det är för att man gick hela vägen i slutspelet?

– Så är det, bekräftar, Per-Anders Israelsson Skellefteås klubbdirektör för Radiosporten. Slutspelet generar stora intäkter till föreningen. När vi lade budget inför förra säsongen var det minus för grundserien och villkoren för att det skulle gå ihop var att vi gick minst till kvartsfinal.

I botten av ekonomiska tabellen hittar vi Modo som går minus med 6 miljoner kronor. AIK minus 4,8 miljoner kronor och Frölunda minus 4,6 miljoner.

– Vi har ju tappat publik under säsongen, vilket ju är vår största inkomstkälla, säger Frölundas klubbdirektör Anderz Larqvist. Vi förstod tidigt att vi inte skulle klara vår budget och tvingades redan under säsongen att vidta stora åtgärder för att dra ned på utgifterna.

Frölunda tappade den gångna säsongen nästan 2 000 åskådare per match gentemot året innan. Trots det vann man publikligan med 8.588 åskådare i snitt per match.

Elitseriens ekonomiska tabell 2012/2013:

1. Skellefteå, +8,9 milj
2. Luleå, +5 milj
3. Färjestad +2,6 milj
4. Växjö +1 milj
5. Linköping + 900.000
6. Brynäs +500 000
7. Örebro +500 000
8. HV 71 -619 000
9. Frölunda - 4,6 milj
10. AIK -4,8 milj
11. Modo -6 milj

Fotnot: Leksand går +13 miljoner kronor men klubben genomgick under säsongen rekonstruktion och svenska staten betalade under en period lönerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".