1 av 2
Foto: Martin Hedberg/Radiosporten
2 av 2
basket-EM

Stor Frankrike-analys: "Som friidrottare med bra bollsinne"

Analys: Förbundskapten Lars Johansson om Frankrke
5:23 min

Den svenske förbundskaptenen Lars Johansson har stor respekt för kvällens motståndare, och liknar matchen vid att möta Brasilien i fotbolls-VM.

– I modern tid är det den största matchen som Sverige spelat i dambasketsammanhang, säger förbundskapten Lars Johansson till Radiosporten.

Beskriv hur bra Frankrike är?

– Ett lag med otroliga atleter. Som ett lag av friidrottare med väldigt bra bollsinne. Spänstiga, snabba, starka. Har dessutom under ett par år spelat mycket tillsammans, så de är samspelta.

Sju spelare finns kvar från laget som tog OS-silver förra året. Låter som en omöjlig uppgift, men ingenting är omöjligt innan det är startat.

– Kan vi få till en matchbild som gör de lite stressade inför sin hemmapublik med pressen de har på sig utifrån, så har vi goda möjligheter.

Vilka spelare vill du lyfta fram i det franska laget?

– Celine Dumerc, deras point guard, motorn i laget. En otrolig ledargestalt som gör alla andra bra. Hon är utsedd till Europas nästa spelare.

– Sedan två stora spelare, Sandrine Gruda och Isabele Yacoubou, som med sin tyngd och atletism är mycket farliga.

Hur skulle du beskriva den här matchen i svårighetsgrad om du fick ta exempel från någon annan idrott?

– Om det var fotboll skulle det vara som att möta Brasilien och Argentina i VM.

Hur skulle du bedöma Sveriges chanser att gå till semifinal?

– Om vi fick möta Frankrike tio gånger skulle vi kunna vinna eller eller två matcher. Någon av de matcherna får gärna komma i kväll, säger Lars Johansson.

Mer om Basket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".