1 av 3
Foto: Scanpix. Montage: SR.
2 av 3
Foto: Scanpix.
3 av 3
Foto: Scanpix.
basket-em

Sverige ytterst nära en bragdskräll

Sverige var nära en jätteskräll mot hemmanationen Frankrike men förlorade kvartsfinalen i basket-EM med 83-87 efter ett jättedrama.
– Dom har satt svensk basket på kartan, säger Radiosportens expert Nina Baresso efter slutsignalen.

Med bara minuter kvar var EM-kvartsfianlen helt jämn. Då klev Céline Dumerc fram och sänkte två trepoängare. Efter det släppte Frankrike inte ledningen - till den vilda hemmapublikens glädje.

– Hon avgjorde ju i slutet. Vi mötte ett av världens bästa lag och det är bara att applodera och läre, men vi är med, säger basketförbundets ordförande Hans von Uthmann till Radiosporten direkt efter matchen.

Frankrike vann 83-87. Däremot finns fortfarande chansen på en historisk VM-plats.

Strax före klockan 22 på torsdagskvällen klev Sverige av basketplanen i Orchies som förlorare, i alla fall på resultattavlan. Men långt inne kunde man känna sig som vinnare. Insatsen mot Frankrike var en chock för den franska publiken och framförallt de franska spelarna.

De klev in som jättefavoriter men klev av rejält skakade av ett svenskt landslag, fullt av attityd och mod som spelade jämnt ända in i det sista.

Det inför en fullsatt arena 5 000 åskådare, en hel blåsorkester på läktaren och även på planen ett rejält drag, framförallt från de franska spelarna - i alla fall till en början.

Frankrike var efter drygt fyra minuters spel i ledning, 12-4, och hade bara missat ett enda skott. Förbundskapten Lars Johansson tog timeout och valde att ställa om till zonförsvar.

I en ytterst prekär situation blev det ett genidrag. Fransyskorna ställdes av försvaret, började missa sina skott, och Sverige tack vare Frida Eldebrink inte bara klev in i matchen utan tog över den. Nio raka poäng gav ledning och i andra perioden var det helt tyst i hallen när hon gjorde 37-31.

– Man tror inte det var sant. Det var ingen som var rädd här. De har gjort det jättebra, sade landslagschefen Jonte Karlsson till Radiosporten i halvtid.

När sedan Frankrikes stora stjärna, Celine Dumerc fick sin fjärde foul 3.46 in i tredje quartern var inte bara hon utan hela Frankrike i obalans.

Men med drygt två minuter kvar och underläge fick Dumerc komma in. Lite senare satte hon två treor och med 1.51 var ställningen 80-77 till Frankrike. Ashley Key höll dock Sverige kvar i matchen med en trepoängare i slutsekunderna men Frankrike kunde hålla undan till vinst.

För svensk del handlar det nu om att ladda om. Om mindre än ett dygn, klockan 14 på fredagen ska man tillbaka igen för en minst lika viktig match. Då väntar Vitryssland, VM-fyra så sent som 2010, i en helt avgörande match om det ska bli en historisk VM-plats.

Seger och svenskorna kan boka in Turkiet och VM i september/oktober nästa år. Förlust och man reser hem från Frankrike som sämst åtta men ändå med en bitter eftersmak.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Peter Sundkvist
peter.sundkvist@sverigesradio.se

Frankrike-Sverige 87-83 (21-22, 17-17, 26-24, 23-20)

Frankrike: Céline Dumerc 16, Edwige Lawson 14, Gaelle Skrela 13, Isabelle Yacoubou 11, Sandrine Gruda 7, Emmeline Ndongue 7, Anael Lardy 5, Endene Miyem 4, Emilie Gomis 4, Diandra Tchatchouang 3, Valeriane Ayayi 3.

Sverige: Frida Eldebrink 21, Elin Eldebrink 17, Ashley Key 15, Anna Barthold 8, Louice Halvarsson 7, Elisabeth Egnell 6, Kadidja Andersson 4, Stefanie Yderström 3, Frida Aili 2.

Mer om Basket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".