Foto: Scanpix.
cykel – tour de france

Magnusson: "Kessiakoff kan vara redo att kliva fram"

Glenn Magnusson inför Tour de France: "Kessiakoff kan vara redo att kliva fram"
4:08 min

I dag inleds den 100:e upplagan av cykelklassikern Tour de France. Med i startfältet finns en svensk; fjolårets succéman Fredrik Kessiakoff som kör för Astana.
– Han kan nog få en ganska fri roll, säger den tidigare proffscyklisten och förbundskaptenen Glenn Magnusson till Radiosporten.

Fredrik Kessiakoff, 33, överraskade alla när han förra året körde så bra i de franska bergen att ha fick ikläda sig den rödprickiga bergatröjan i hela sju Tour de France-etapper. I år är han ensam svensk i startfältet och har som främsta uppgift att hjälpa fram danske Jakob Fuglsang till en bra totalplacering.

Men det ska inte hindra Kessiakoff från att på nytt göra väsen av sig på bergsetapperna. I alla fall inte om man tror den före detta proffscyklisten och tidigare svenska förbundskaptenen Glenn Magnusson.
– Jag tror att det kan passa Kessiakoff ganska bra. Ibland har det visat sig att det är en bättre roll på så vis att har man andra duktiga i laget så tvingas man vara med där framme, säger han till Radiosporten.

– Om det skulle vara så att Fuglesang inte räcker till någon, eller ett par dagar, då kanske det kan vara så att Kessiakoff kan vara redo att kliva fram.

Fredrik Kessiakoff körde under våren även det italienska treveckorsloppet Giro d’Italia, och hjälpte där fram lagkamraten och hemmaåkaren Vincenzo Nibali till totalsegern. Att det skulle vara för slitsamt att köra två tuffa tävlingar på så kort tid tror Glenn Magnusson inte.
– Får man det ganska lugnt i övrigt så funkar det väl fint. Han har haft det ganska lugnt emellan girot och touren. Då kan det nog funka.

Jubileumsupplagan av Tour de France, som firar 100 år, känns på förhand som en öppen affär. Fjolårsvinnaren Bradley Wiggins, Storbritannien, kommer inte till start på grund av en skada. I hans frånvaro lyfter Glenn Magnusson fram tre andra favoriter till totalsegern.
– Wiggins stallkompis i Sky Cristopher Froome som var tvåa i fjol. Han har mycket press på sig och är kanske den som ses som den största förhandsfavoriten. Sen finns även Alberto Contador i Saxo Bank, och så pratar man inte så mycket om Cadel Evans som vann för tre år sedan.

Tour de France avgörs mellan den 29 juni och 21 juli.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Mer om Tour de France

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".