1 av 2
Foto: Scanpix. Montage: SR.
2 av 2
Foto: Paul Zyra.
fotbolls-em 2013

Kampen om högerbacken hårdnar

Jessica Samuelsson: "Det är bra att det är lite konkurrens"
2:32 min

Två dagar från EM-genrepet mot England hårdnar kampen om högerbackspositionen i det svenska landslaget.
– Jag ska göra allt jag kan för att ta den platsen, säger Lina Nilsson.

Mittbackparet Charlotte Rohlin/Nilla Fischer har länge varit givet i den svenska laguppställningen. Liksom att det varit uttalat att Kristin Hammarström är förstamålvakt och förbundskaptenen Pia Sundhage öst beröm över duon Lotta Schelin och Kosovare Asllani på topp (även om Sofia Jakobsson smugit upp som en dark horse vad gäller platsen bredvid Schelin).

Men på högerbackspositionen fortsätter det att vara öppet mellan Malmös etablerade landslagsspelare Lina Nilsson och utmanaren Jessica Samuelson, Linköping.

– Det är positivt med konkurrens. Man måste prestera 110 procent på träning och match. Så det tycker jag bara gynnar, säger Lina Nilsson.

Jessica Samuelsson fick förtroendet från start i matchen mot Norge i början av juni, tillsammans emd just Rohlin/Fischer och Sara Thunebro på vänsterkanten, och fick mycket beröm av Pia Sundhage som efter matchen sa att ”i dag är det vår EM-backlinje, ja” till Radiosporten efter matchen.

Men, sedan dess har Jessica Samuelsson dragits med småskavanker, och senast mot Brasilien var det Lina Nilsson som spelade högerback. Precis som i matchspelet på träningarna på uppladdningslägret i Stenungssund, vilket gör att det kanske just nu väger över till hennes fördel.

– Jag vet inte, det är Pia (Sundhage) och Lilie (Persson) som bestämmer det. Jag försöker bara göra mitt bästa och visa att jag vill spela. Sedan får de bestämma.

Du känner inte att ”nu visar jag ju, ge mig förtroendet”?

– Det är nog mycket dagsform som avgör mycket. Det gäller som sagt att ge 110 procent och verkligen visa att man vill spela.

Men Jessica Samuelsson har inte gett upp fighten, och hoppas på spel även om det inte skulle bli hon som får startplatsen i EM-genrepet mot England.

– Nu med Pia känns det som om den som kommer göra bäst ifrån sig på träningarna och så vidare kommer starta. Så det spelar nog ingen roll vem som får starta första matchen, utan det kan nog variera tror jag. Och beroende på motståndet också säkert, säger Jessica Samuelsson.

– Jag tycker bara det är bra att det är lite konkurrens. Då vill man ge lite extra på träningar. Det känns som om Lina och jag pushar varandra till att bli så bra som möjligt.

Sett till styrkor så är Lina Nilsson den mer offensivt lagda av de två, med en bättre teknik, medan Jessica Samuelsson har sina främsta kvaliteter i det defensiva arbetet och i en mot en-situationer.

Frågan är vilken av dessa egenskaper som landslagsledningen värderar högst? Klart är i alla fall att båda spelarna vill in i startelvan.

Hur gärna vill du vara den som startar?

– Jättegärna. Det är det man har drömt om ända sen det blev klart att det ska bli EM på hemmaplan. Jag ska göra allt jag kan för att ta den platsen, säger Lina Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".