Naglo vann Prix de France - Igen

Oplacerad i Prix du Bourgogne.
Oplacerad i Prix d’Amerique.
Seger i Prix de France.

För andra året i rad slog Naglo och Örjan Kihlström till i det franska storloppet.

Naglos spurt över upploppet var vass och han vann med ett huvud tillgodo före franske Ilster d’Espiens på 1.12,2/2 100 meter auto. De svenska framgångarna fullbordades genom Gigant Neo och Hilda Zonett som blev fyra respektive femma.

Naglos tränare Stefan Hultman grät som ett litet barn efter segern som var värd 1,8 miljoner kronor. Han omfamnade Kihlström, som nästan försvann i Hultmans väldiga armar. Sedan talade han, en aning osammanhängande, direkt i fransk tv om den underbara känslan att vinna.

Oerhörd lättnad

-Det var en oerhörd lättnad, snyftade Hultman. Många har frågat om Naglos form, jag har hela tiden sagt att den kommer och i dag satt den där.

Men utan Örjan Kihlström i sulkyn hade det inte blivit någon seger på Vincennes. Det var en mästares verk när han bytte position, till tredjepar utvändigt, efter 200 meter. Kihlström hade bara några få sekunder att bestämma sig på - och det blev ett vinnande drag.

-Jag tänkte först följa Jag de Bellouet invändigt, eftersom jag inte var helt säker på Naglos form. Men så såg jag att Civil Action hade ledningen och jag visste att han inte skulle orka. Därför gick jag ut i andraspår igen och det blev ju rätt, förklarar Kihlström.

Det mesta brukar bli rätt när Kihlström sitter i sulkyn. Han är nummer ett i Sverige och har nu även skaffat sig internationell rutin efter flera storsegrar med Naglo och Infant du Bossis. I fjol vann Naglo på världsrekordtiden 1.10,7.

Taktiskt lopp

Årets Prix de France blev ett taktikrace eftersom franske storfavoriten Jag de Bellouet blev instängd bakom ledaren Civil Action. Utvändigt täckte både Ilster d’Espiens och Gigant Neo upp och mitt på upploppet galopperade Jag de Bellouet i jakten på lucka.

-Sånt här händer i travlopp, säger kusken och tränaren Christophe Gallier lugnt. Jag de Bellouet var dock lika bra som när han vann Prix d’Amerique och nu satsar vi på Prix de Paris om en vecka.

Ilster d’Espiens tog över ledningen in på upploppet, men kunde inte svara Naglos slutstöt.
-Jag trodde på segerchans i sista kurvan och när vi passerade mållinjen trodde jag att vi hade vunnit även om vi kom långt ut i banan, säger Kihlström.

Scarlet Knight skadad

Gigant Neo/Dominik Locqueneux höll farten bra som fyra, men ändå ingen toppdag för tränaren Stefan Melander som tvingades stryka Infant du Bossis i fredags och Scarlet Knight bara timmen innan start.

-Scarlet måste ha gjort sig illa under transporten till Vincennes. Han var lite svullen i vänster framben och med en sådan häst tar jag inga chanser, säger Melander.
-Infant du Bossis fick problem med en hov och han har därmed gjort sin sista start för mig. Han blir nu avelshingst.

Hilda Zonett, som kördes av Erik Adielsson, avslutade bra som femma efter lopp i fjärdepar utvändigt. Den svenska topptrion, Naglo, Gigant Neo och Hilda Zonett drar söderut om en månad för att starta i Criterium de Vitesse i Cagnes-Sur-Mer på den Franska Rivieran.

-Då borde Naglo vara i toppform, säger Örjan Kihlström och ler.

TT