Foto: Scanpix.
tennis – wimbledon

Djokovic klar för sin fjärde Wimbledon-semi

Världsettan Novak Djokovic är klar för semifinal i Wimbledon för fjärde gången. Det efter seger i tre raka set över Thomas Berdych, Tjeckien.
– Den var en jämn match som kunde slutat hur som helst, säger Djokovic i C Mores sändning.

Novak Djokovic besegrade Thomas Berdych utan att tappa ett set, men trots det var det en jämn match. Efter att ha förlorat första set i tiebreak gick Berdych snabbt fram till 3-0 i det andra efter att ha brutit Djokovics serve två gånger.

Men den serbiske världsettan stormade tillbaka, vann fyra raka game och setet med 6-4. Och där avgjordes matchen.

– Jag vet inte hur jag vände på det, säger Djokovic i C Mores tv-sändning direkt efter matchen.

Berdych var aldrig nära i det tredje setet som Djokovic avgjorde med en kall stoppboll vid ställningen 5-3 och 40-0. Segersiffrorna skrevs till 7-6, 6-4, 6-3.

– Jag har spelat någon av min bästa grästennis i karriären nu. Jag vann här för några år sedan och jag hoppas kunna använda mig av det framöver, säger Djokovic.

I semifinalen får han möta argentinaren Juan Martin del Potro som besegrade David Ferrer, Spaninen, i tre raka set.

Trots ett otäckt fall i det första setet lyckades del Potro spela klart matchen och till slut vinna med 6-2, 6-4, 7-6. Han avgjode matchen med en kanonforehand.

– Det var den bästa forehanden jag slagit i årets turnering. Det var tur att den gick in, säger argentinaren.

Nu återstår att se om fallet gör att han får problem de kommande dagarna med sitt redan inför matchen hårt lindade vänsterknä.

– Det är farligt om jag inte är försiktigt de kommande dagarna. Jag var nära att ge upp. Jag kände rejäl smärta tidigt i matchen. Doktorn gav mig några magiska piller som hjälpte mig att slutföra den, säger del Potro.

Tredje man att ta sig till semifinal var Jerzy Janowicz som i ett polskt derby besegrade landsmannen Lukasz Kobot med 3-0 i set, 7-5, 6-4, 6-4.

Janowicz som blev förste herrspelare att ta sig till semifinal i Wimbledon hade efteråt svårt att uttrycka vad han kände.

– Jag har inte så mycket att säga. Jag är bara så glad, säger han i C Mores sändning.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Mer om Tennis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".