1 av 2
2 av 2
Foto: Scanpix

"Något allvarligt måste ha hänt"

Richard Henriksson: "Aldrig varit med om liknande"
3:05 min

Birger Jacobsson avgår, bara fyra dagar innan EM-premiären. Ett mycket uppseendeväckande beslut, enligt Radiosportens expert Richard Henriksson.

Landslagets assisterande tränare Birger Jacobsson väljer att hoppa av sitt uppdrag, bara dagar innan EM-premiären.

– Det är uppseendeväckande. Han har en viktig position i landslaget, jag tror inte att jag har varit med om något liknande. Det finns inget sätt att vända det här till något positivt eller bra. Något allvarligt måste ha hänt, annars skulle Jacobsson aldrig tagit det här beslutet, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Hur tror du att det här påverkar laget?

– Det gäller för Sundhage och spelarna att lägga det här åt sidan. Och hålla det ifrån sig. Jag tror kanske inte att det kommer att påverka så mycket. Men självklart kommer det vara mängder av frågor, från media och supportrar. Det måste Sundhage och spelarna kunna hantera.

Det har funnits skriverier i media om ett missnöje från spelarhåll mot Jacobsson. Det är en bidragande orsak till hans avhopp, enligt Henriksson.

– Det är självklart att det är så. Ryktet har sipprat ut, och så avgår han. Det är inte ovanligt att det finns missnöje mot tränare. En assisterande tränare hamnar lätt i skottgluggen, eftersom de ofta har ett specifikt ansvarsområde. Men steget från missnöje till att inte respektera är långt. Nu har det skett här och det är ett kraftigt underbetyg till Jacobsson.

Vad säger du om fotbollförbundets rekrytering av Birger Jacobsson?

– Det är Pia Sundhage som rekryterat honom, och det är klart att det inte går att förutse att det ska skära sig. Men eftersom det finns ett rykte om att Jacobsson håller för låg nivå, är det så kan man rikta viss kritik mot rekryteringen, säger Richard Henriksson.

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".