GÖTEBORG 2013-07-07 Pia Sundhage på damlandslagets träning på Rambergsvallen i Göteborg på söndagen. Foto: Adam Ihse / SCANPIX.
fotbolls-em

Sundhage: "Jag lever min dröm"

Pia Sundhage: "Om det är så att det pressen är på mig så är ju det ganska bra"
12 min

Hon avgjorde historiens allra första EM-final och guldet från 1984 är Sveriges hittills enda mästerskapstitel. Nu är Pia Sundhage tillbaka.

– Jag lever egentligen min dröm och när jag tittar tillbaka på när Sverige var bäst – det inspirerar, säger Pia Sundhage.

29 år senare ska cirkeln slutas och inför hemma-EM är förhoppningarna stora - på landslaget i allmänhet och på Sundhage i synnerhet.

– Det gör ingenting. Jag ska ju inte spela, jag ska bara coacha, säger hon.

Pressen på henne är stor, större än de flesta andra svenska förbundskaptener någonsin har behövt hantera.

– Om det är så att det pressen är på mig så är ju det ganska bra, för då kan den enskilde spelaren få förbereda sig lite lugnare, säger hon.

Även om det låter som att hon besvarar de flesta frågor med ett skratt, eller för all del en sång, så är Sundhage definitivt fokuserad på uppgiften.

– Hon spelar EM redan nu och har gjort sen i oktober, säger assisterande förbundskapten Lilie Persson.

Radiosporten har punktmarkerat den populära förbundskaptenen de senaste två veckorna.

Lyssna på reportaget för att höra hur Pia Sundhages förberedelser sett ut sen EM-truppen presenterades den 25 juni och hur hon resonerar kring historiens betydelse, assisterande Birger Jacobssons avgång fyra dagar före EM-premiären och drömmen om EM-final på Friends Arena den 28 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".