Foto: Scanpix

"Blir instängd i bur med spelarna"

3:00 min

Imorgon inleds fotbolls-EM och Sverige möter Danmark. Radiosporten kontaktade tre tidigare förbundskaptener för att prata om hur det var inför ett mästerskap.

Thomas Dennerby var den senaste förbundskaptenen innan Pia Sundhage tog över och han tog VM-brons 2011. Han minns hur det var precis innan en mästerskapspremiär.

– Det är klart man är spänd innan men när domaren sen sätter pipan i munnen då går man in i ett annat stadium. Man är så fokuserad så all nervositet försvinner. Man blir som instängd i en bur med spelarna, man har ingen aning om vad som händer runtomkring när domaren väl blåser.

Bengt Simonsson var förbundskapten för det svenska damlandslaget under fyra år på 1990-talet och tog ett EM-silver 1995.

– När det var så där nära inpå då kändes det som att nu är det verkligen dags, nu ska vi komma igång och börja matcha med det som vi har längtat efter en längre tid, säger Simonsson.

1991 tog Sverige VM-brons, då med Gunilla Paijkull vid rodret som var den första kvinnliga förbundskaptenen när hon tillträdde 1988.

– Det är klart att en bra start är viktig, man sätter sig i respekt hos de andra lagen och det blir lite lugnare fortsättning, så det är klart att en vinst betyder mycket, säger Gunilla Paijkull inför premiären.

Petra Svensson
petra.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista