Landslagstrion ångrar sitt agerande

Hör spelarnas version av onsdagens utenatt som ledde till hockeyskandalen i Stockholm. SR Östergötland har fått tillgång till TT:s intervju med Henrik Tallinder, Kristian Huselius och Andreas Lilja.
Flickans version har ännu inte nått offentligheten.

Enligt spelarna gick de ut ”för att ta en öl och surra lite” efter att fått lite nattmat på spelarhotellet. De hamnade på nattklubben The Lab där de träffade de en kvinna som ingen av dem träffat förr.
De drack ingen alkohol i spelarbussen på väg från Karlskoga till Stockholm.

Vems förslag var det att ni skulle till hotellet?
Huselius: – Vi sade väl att vi skulle dra och när vi gick ut ville hon följa med.

Var kvinnan berusad?
Tallinder: – Hon var lite berusad.

Hade ni några betänkligheter att dels gå ut, dels ta med en kvinna upp på landslagets hotell?
Huselius: – Nej, det hade vi inte. Jag tror inte att någon vet hur vi kunde hamna i en sådan här situation. Vår mening var bara att gå ut och snacka av oss lite efter en match.
Tallinder: – Vi hade inte planerat att gå ut och ta med en brud till hotellrummet.
Lilja: – Det ska inte få hända men nu hände det.
– Jag känner mig otroligt ångerfull och vill be om ursäkt till släkt och vänner och Idrottsverige för det som skett, säger Lilja och de andra nickar instämmande.

Sällskapet på fyra personer åkte därefter upp till Tallinders rum. De medger att de hade sex med kvinnan där, men att kvinnan var med på det. De har ingenting att framföra till kvinnan i dag.
Lilja: – Jag vill inte gå in på de intima delarna. Det har jag berättat för mina närmaste och för åklagaren och polisen. Det får räcka med det.
TT:s frågor om vad som sker på rummet förblir obesvarade.

Advokat Silbersky påpekar att de i juridisk mening inte delgivits misstanke om brott.
– Men deras beteende är oursäktligt. Man går inte ut på natten när man representerar Sverige och tar ett par öl, eller bara Coca Cola. Då ska man ligga till sängs. Man ska framför allt inte ha sex i sådana här sammanhang, säger Silbersky.

När förundersökningen i fredags lades ned inledde Svenska ishockeyförbundet en egen utredning. Det var efter den som ordförande Christer Englund fördömde spelarnas agerande och sade att de tre spelarna ”skadat svensk ishockey, andra spelare, ledare och den här flickan”.

Vad anser ni om förbundets agerande?
Tallinder: – Jag är väldigt förvånad över hur de uttalar sig. De har inga underlag på flickans berättelse och har ingen aning om vad som har hänt eller inte.

Vad säger ni om att ni stängts av från landslaget resten av säsongen?
Tallinder: – Vi har egentligen inte gjort något fel förutom att vi blivit utsatta i medier. Jag är besviken, men jag har viss förståelse.
Huselius: – Det har blivit ganska stort i medier och det hade inte ens behövt hända, vad jag vet. Det är ju tack vare medierna som vi blivit uthängda. Självklart är vi ångerfulla över att vi över huvud taget gick ut, för annars hade inget av det här hänt, men det har blivit väldigt stora proportioner på den här grejen.

När du säger så låter det som att det är acceptabelt att gå ut och ta hem en tjej till hotellet under ett landslagsuppdrag?
Huselius: – Nej, det säger jag inte. Det stod att vi har varit misstänkta för våldtäkt, och det har vi inte varit.

Hur ser ni på landslagsspel i framtiden?
Lilja: – Det vore kul, men det är inte det som är det mest angelägna just nu. Det är att reda upp det här med min familj.

Är ni oroliga över reaktioner från omgivningen?
Lilja: – Folk dömer en ju utan att veta allt, för de tror att det som står i tidningen är riktigt. Vi har utmålats som våldtäktsmän och att vi har en förnedrande kvinnosyn. Vi är inte de busar vi målats ut som, även om vi vid ett tillfälle uppträdde som busar.

Finns det en machokultur inom ishockeyn där det finns en speciell kvinnosyn?
Huselius: – Jag har inte hört talas om något sådant.
Tallinder: – Hockey är en machosport, men inte utanför banan. Så profesionella är vi att vi skiljer det ena från det andra.
Lilja: – Det där är en myt, en massmedial myt.

Har ni någon gång funderat på att inte spela i respektive klubblag i framtiden?
Huselius: – Nej.
Tallinder: – Nej.
Lilja: – Det har jag verkligen gjort. Den person som jag utmålats för stämmer inte med den person jag är. Jag vet inte om det är värt priset att utsätta sig för den risken igen, i något annat sammanhang. Alla ska veta att jag har betalat ett enormt högt pris för en handling som jag skäms för.

Lars Pedersen, Jakob Sillén/TT
radiosporten@sr.se