Segerreceptet: Hög och bra press

Jag har plockat ut tre nycklar inför EM-premiären mot Danmark, som måste fungera för att svenska landslaget ska vinna.

1. Utnyttja kanterna

Danmark spelar med en 4-2-3-1-uppställning, och vill göra det trångt centralt i banan. Det kommer innebära ont om ytor för Caroline Seger på mittplanen och det kommer att göra det svårt för Asllani och Schelin att gå ner och möta boll. Asllani hittade en kanonyta mellan Englands backlinje och mittfält i sista träningsmatchen men det utrymmet kan hon nog inte räkna med här.

Var finns de då extra utrymme att anfalla? På kanterna. Förutom att de danska mittfältarna centrerar så är ytterbackarna offensiva och har höga utgångspositioner när laget har bollen.

Här får de svenska yttrarna Antonia Göransson och Josefin Öqvist viktiga roller.

Göransson ser formtoppad ut och kommer få gott om spelrum i hålet bakom offensiva Theresa Nielsen, förmodligen högerback i Danmark.

Öqvist har inte samma fina form som Göransson, men som spelartyp funkar hon utmärkt mot dagens motstånd.  Jag tror att vi tidigt i matchen kommer att få se Jessica Samuelsson och Nilla Fischer mata Öqvist med bollar för att få in henne i matchen.

Och så har vi Caroline Seger, en av världens smartaste spelare, som i sina bästa stunder är briljant på att läsa av matchbilden, var det finns öppna ytor för henne att löpa in i. Seger lär söka sig ut mot ytterbackarna för att skapa ett övertag tillsammans med antingen Göransson eller Öqvist.

2. Hög – och framför allt bra – press

Det danska lagets adelsmärke är passningsspelet, som håller riktigt hög klass. Spelare med god teknik och spelförståelse som vågar spela sig ur även trängda situationer. Då man klarar av att hålla bollen inom laget undviker man också motståndare att få ett längre övertag och bibehålla tryck genom att vinna tillbaka bollen högt i banan.

Ett exempel på när danskorna lyckades perfekt med detta var i 0-0-matchen mot Tyskland i Algarve tidigare i våras.

Den enklaste klyschan att dra till med här är att Sverige ska sätta in en hög press mot Danmark, det som var så oerhört framgångsrikt mot England i genrepet. Men här är det ett annat motstånd som bjuds – danskorna har ett passningsspel klasser bättre än de stabbiga engelskorna.

Sverige måste framför allt ha en BRA press på bollhållaren. Annars blir vi bortrullade.

3. Pernille Harder

Alla som följt damallsvenskan under våren vet vad Pernille Harder går för. Nilla Fischer och Charlotte Rohlin, klubbkompisar i Linköping, gör det garanterat.

I det danska landslaget brukar Harder spela som släpande forward (vi får se om det blir så även nu när Troelsgaard Nielsen är skadad) och i den rollen är hon extremt giftig. En oberäknelig spelare som har ett fint spelsinne, läser ofta var bollen ska hamna och får hon tid på sig kan vad som helst hända. Harder har till exempel ett mycket bra distansskott.

Därför måste Fischer och Rohlin hela tiden vara vaksamma på var Harder befinner sig och perfekt tajma nä man ska kliva upp från sin backposition för att stöta mot henne.

Mer om FotbollsArena-bloggen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".