Foto: Scanpix.
fotbolls-em 2013

Hammarström om straffen: "Överlät den med fullt förtroende"

Marie Hammarström: "Kosse hade redan tagit bollen"
2:51 min

Marie Hammarström var uttalad andraskytt i Sveriges EM-premiär mot Danmark i går. Trots det var det Kosovare Asllani som klev fram när Lotta Schelin valde att inte slå den andra - och missade.
– Jag överlät den med fullt förtroende, säger Marie Hammarström till Radiosporten om situationen.

Sveriges öppningsmatch mot Danmark i EM blev en besvikelse. Det blev bara oavgjort 1-1, på grund av två svenska straffmissar. Lotta Schelin och Kosovare Asllani sumpade var sin, men Asllani var från början inte tänkt som straffläggare över huvud taget.

Pia Sundhages plan var att Marie Hammarström skulle kliva in och lägga en straff om Lotta Schelin valde att avstå.

– Lotta och jag hade bestämt att om hon inte fälls själv så tar hon första. Sen vista jag att hon kanske inte ville slå den andra. Det såg jag på henne att hon inte ville. Då tänkte jag att nu hämtar jag bollen, säger Marie Hammartström till Radiosporten om situationen i den 85:e matchminuten.

– Då hade "Kosse" redan tagit bollen och kollade mig i ögonen "Marie jag vill ta den här". Då hade jag fullt förtroende för henne.

Någon straffstöld som den Zlatan Ibrahimovic genomförde på Ullevi mot San Marino 2003 var det inte frågan om.

– Nej inte alls så. Det är klart att jag stod som andra straffläggare, men det är inget jag tänker på. Jag visste att jag tar den om inte Lotta vill men jag tyckte det var skönt att hon var så bestämd, säger Marie Hammarström.

Trots gårdagens röra kring straffarna är Marie Hammarström redo att lägga en straff om det blir aktuellt.

– Om jag får förtroendet så tar jag den.

Paul Zyra
paul.zyra@sverigesradio.se

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".