Foto: Scanpix/ redstarbelgrade.info/
fotboll

Erbjöds mutor inför Europacupfinal

Före detta fotbollsstjärnan Dejan Savicevic, 46, hävdar att han och flera av hans lagkamrater i jugoslaviska Röda Stjärnan blev erbjudna mutor inför Europacupfinalen mot franska Marseille 1991.

– Det är ingen hemlighet. Jag har sagt det här förr och har aldrig förnekat det. Vi erbjöds 500 000 mark (runt 2,4 miljoner kronor enligt dåvarande valutakurs) säger montenegrinen enligt Washington Posts hemsida.

Målet med mutförsöket var enligt Röda Stjärnans hemsida att laget skulle lägga sig i finalen och låta Marseille vinna

Savicevic, i dag ordförande i Montenegros fotbollsförbund, namnger ingen bakom mutförsöket, men enligt Washington Post handlar det om en eller flera tränare.

– Vi vägrade eftersom det inte passar oss. Alla vet om det, fråga Stefan Stojavonic (målvakt i Röda Stjärnan) eller Robert Prosinecki (mittfältare).

Röda Stjärnan vann finalen på straffar. Tre år senare var Marseille inblandat i en stor mutskandal som innebar tvångsnedflyttning och att klubben fråntogs en ligatitel.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".