1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
fotbolls-em

Henriksson: "Absolut världsklass"

Radiosportens expert Richard Henriksson analyserar Sveriges 5-0-seger
5:17 min

Lovorden var många från Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson efter Sveriges storseger med 5-0 över Finland i den andra gruppspelsmatchen.
– Det var hur mycket som helst som var enormt positivt, säger han direkt efter slutsignalen.

Motståndet var svagt, men det gjorde inte den svenska segern mindre värdefull. Radiosportens expert Richard Henriksson fick flera positiva besked under segermatchen mot Finaland i fotbolls-EM.

– Alla vet att Sverige inte kommer stöta på ett så här dåligt motstånd i EM-turneringen igen. Men bara för att Finland är ett sämre fotbollslag än Sverige ska det inte ta något ifrån den otroligt fina svenska insatsen där det var hur mycket som helst som var enormt positivt, säger Richard Henriksson.

– Det var många spelare som hade en halvdan första match som verkligen klev fram och visade vad de går för. Jag tänker då på Lotta Schelin med hennes två mål. Jag tänker på en spelare som Caroline Seger som går från si sådär i en första match till att hålla absolut världsklass.

Det blågula landslaget hyllades rejält av publiken på ett i princip fullsatt Ullevi efter slutsignalen. Något Richard Henriksson tror lyfter laget inför de tuffare uppgifter som vätar framöver i EM-turneringen. Inte minst mot Italien i gruppfinalen på tisdag. En match där vissa saker enligt Henriksson bör bli bättre, trots kvällens uppvisning.

– Det Sverige har att jobba på i sitt spel mot Italien, som är betydligt bättre på att vara samlade och försvara sig än Finland, är passningsspelet i uppspelsfasen. Passningarna från den svenska backlinjen är inte riktigt vad man skulle önska sig. Då tänker jag framför allt på Charlotte Rohlin och Sara Thunebro som slarvar lite i det spelet. Kan dom bara snäppa upp det en aning så har vi stora möjligheter att vinna även den matchen.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".