Grafik: Svenska grafikbyrån
Cykel - TOur de France

Dags för klassiska Alpe d'Huez

Det är dags för den tuffaste etappen av Tour de France. Mäktiga Alpe d'Huez ska bestigas. Två gånger.

Det är den 100:e upplagan av Tour de France som avgörs i år och för att fira det ska cyklisterna ta sig upp för toppen två gånger i dagens etapp.

Totalledaren Chris Froome vann gårdagens tempolopp och drygade ut sin ledning i sammandraget. Idag kan han avgöra hela touren när det är dags för klassiska Alpe d'Huez.

Etappen har körts ungefär vartannat år sedan 70-talet och hör till loppets allra mest klassiska. Stigningen är mördande och serpentinvägarna kantas av tusentals supportrar som hejar fram cyklisterna.

Stigningen är 1071 höjdmeter och målgången ligger 1815 meter över havet. Hit ska cyklisterna alltså ta sig två gånger och däremellan kommer det gå snabbt utför på de slingriga vägarna.

I sammandraget kan det här vara sista chansen för utmanarna om totalsegern att göra något åt Froomes ledning.

Alberto Contador, Roman Kreuziger, Joaquim Rodriguez, Bauke Mollema och unge Nairo Quintana hoppas alla fortfarande kunna göra något åt britten som har en ledning på fyra minuter och 34 sekunder till tvåan Alberto Contador.  

Ställningen i sammandraget:

1, Chris Froome (ENG) Team Sky 66:07:09
2, Alberto Contador (ESP) Saxo - Tinkoff +4:34 +
3, Roman Kreuziger (CZE) Saxo - Tinkoff +4:51 +
4, Bauke Mollema (NED) Belkin +6:23 +
5, Nairo Quintana (COL) Movistar +6:58 +
6, Joaquim Rodríguez (ESP) Katyusha +7:21

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".