Foto: Peter Dejong/Scanpix
Tour de France

Årets första franska etappseger

Etappen mellan Gap och Alpe d'Huez var troligen den tuffaste i Tour de France historia. Andra gången uppför Alpe d'Huez blev totalledaren Chris Froome så trött att han fick tidstillägg för matfusk. Christophe Riblon vann etappen trots besök i en bäck.

De 21 serpentinsvängarna upp till skidstationen vid Alpe d'Huez är cykelsportens mest klassiska bergsetapp. På torsdagen skulle stigningen besegras två gånger under samma etapp för första gången i Tour de Frances historia.

Chris Froome hade dominerat nästan varje pedaltramp av årets tour, men när cyklisterna skulle uppför berget för andra gången blev britten rejält trött. Krafterna i benen försvann och Froome fick skrika i teamradion för att stallkamraten Richie Porte inte skulle köra ifrån honom. Med en knapp halvmil kvar - mitt i stigningen - skickade den tröttnande Froome ned hjälpryttaren till Sky-stallets bil för att hämta dryck och föda.

– Richie var verkligen mycket piggare än jag i dag. Jag fick slut på socker, så jag fick be honom hämta något att äta från bilen, förklarade Froome, som slutade sjua på etappen, efteråt.

Ingen langning är tillåten med mindre än 20 kilometer till mål, så både Porte och Froome dömdes efter målgång till tidstillägg på 20 sekunder.

Froome har ändå en stor ledning inför de tre avslutande etapperna, trots att han tappade en dryg minut på nye totaltrean Nairo Quintana uppför Alpe d'Huez. Froome har 4.51 ner till spanske totaltvåan Alberto Contador och 5.12 till colombianen Quintana.

Amerikanen Tejay van Garderen och fransmannen Christophe Riblon var med i en tidig utbrytning på etappen och var de som stred om etappsegern. Riblons vinstchanser såg ut att försvinna när han körde ner i en bäck efter att ha missat en kurva i en utförskörning. Amerikanen hade också en stor ledning i den sista stigningen. Men fransmannen tog sig upp ur bäcken, trampade på i sin egen fart och var förbi en slutkörd van Garderen med två kilometer kvar. Riblon vann till slut med nästan en minut.

– Jag tror knappt det är sant. När det var fyra kilometer kvar satsade jag bara på att klara andra plats, sade Riblon efteråt.

TT

Tour de France

18:e etappen, Gap-Alpe-d'Huez (168 km)

1) Christophe Riblon, Frankrike, La Mondiale, 4.51.32,

2) Tejay van Garderen, USA, BMC, +0.59,

3) Moreno Moser, Italien, Cannondale, +1.27,

4) Nairo Quintana, Colombia, Movistar, +2.12,

5) Joaquim Rodriguez, Spanien, Katusha, +2.15.

Sammanlagt

1) Christopher Froome, Storbritannien, Sky, 71.02.19,

2) Alberto Contador, Spanien, Saxobank, +5.11,

3) Quintana +5.32,

4) Roman Kreuziger, Tjeckien, Saxobank, +5.44,

5) Rodriguez +5.58.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".