Foto: Adam Ihse / SCANPIX
fotbolls-em

Lotta Schelin: "Det är Pias delikata problem"

Lotta Schelin: "Pia kan nog forma ett lag som passar på söndag"
2:00 min

Asllani eller Sjögran som anfallspartner till Lotta Schelin i kvartsfinalen? Spelar ingen roll, enligt henne själv.

Efter en ganska trög start på turneringen mot Danmark lossande det rejält för anfallsduon Schelin-Asllani i matchen mot Finland. Tillsammans stod de för tre av fem mål, och var ett ständigt hot mot det finländska målet.

Men, sedan kom Kosovare Asllanis ledbandsskada, och mot Italien var det i stället när Therese Sjögran kom in som spelet fick ordentlig fart framåt.

Så frågan är vem Lyon-stjärnan föredrar att spela med i kvartsfinalen mot Island?

– Pia har det delikata problemet att ta fram spelare som hon ska sätta på planen. ”Kosse” har gjort det fantastiskt bra sen innan och det är inga konstigheter. Och med Therese (Sjögran) vet man vad man får. Så Pia kan nog forma ett lag som passar på söndag.

Schelin toppar EM:s skytteliga – tillsammans med Nilla Fischer – på tre gjorda mål efter gruppspelet. Därtill har hon noterats för en framspelning.

Känner du det som att nu är du verkligen med i turneringen?

– För det första är det fantastiskt skönt. Jag har känt mig bra i de här matcherna. Det är liksom bara ett bevis på att jag fortsätter att hålla formen och sen har vi spelat fantastiskt bra också.

– Det är klart att Danmarks-matchen var lite trögare, men vi fick med oss poäng och vi har klampat på efter det, så det känns bara bättre och bättre.

Det var i premiären, 1-1 mot just Danmark, som Lotta Schelin misslyckades att ge Sverige ett ledningsmål när hon missade en straff i andra halvlek. Trots det har hon inte tränat något extra på straffar inför de kommande matcherna – där straffläggning mycket väl kan komma att avgöra.

– Nej, och jag vet inte om jag kommer göra det heller. Det handlar mer om att bara fortsätta hålla fokus på sig själv och tro på vad man kan göra. En straff kan jag sätta liksom. Nästa går in.

Paul Zyra
paul.zyra@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".