fotbolls-em

Tyska fansen säkra: Det blir seger

Rapport från Berlin - där man utgår från att det blir tysk seger i kväll
2:21 min

I Tyskland har det laddats för fullt, i flera dagar, för kvällens fotbollsdrabbning. Men det är en helt annan match än den som avgörs på Gamla Ullevi som får spekulationer och kommentarer att flöda.

Det som väcker de hetaste känslorna här, är snarare Bayern-Münchens möte med Barcelona. Och att den matchen har fått flytta på sig för att den Tysk-Svenska drabbningen ska sändas på bästa sändningstid, har väckt en del förvåning.

EM-matcherna visas inte på några offentliga storbildsskärmar men väl på barer runtom i Berlin. Men någon rusning har det knappast varit, berättar Eckard Haasler, som driver en sportbar. Konstigt egentligen, säger han för tjejerna spelar ju mycket bättre fotboll:

– Kvinnorna spelar schysstare, säger Eckard Haasler. Och de är inte såna veklingar som männen, som lägger sig på marken för minsta sak.

Han förbereder sin pub för kvällens drama men väntar sig inte samma tryck som på männens bundesligamatcher. Då kommer man knappt in i lokalen.

Som så många andra här i Tyskland är han besviken på de tyska damernas insats under början på turneringen. Men precis som flera kommentatoer poängterar han att Tyskland inte längre är det självklart dominerande laget. Och det handlar inte bara om att det tillfälligt haltar på grund av skador och återbud. Andra landslag har utvecklats och kommit i kapp de tyska tjejerna.

Och särskilt det svenska landslaget lyfts i den tyska rapporteringen fram som turneringens mest lysande stjärna. Erfarna, målfarliga och löpstarka.

Men trots ett ljumt intresse, så utgår man här ändå från en tysk seger. För att citera den mest fruktade av de svenska spelarna, Lotta Schelin, så förblir Tyskland ändå Tyskland, skriver en av tidningarna - en svensk seger vore en sensation.

En tysk seger är också vad Eckard Haasler på sportbaren hoppas på. Men någon enkel seger tror ha inte på. Inte otroligt med en förlängning. Och blir det straffläggning ligger Tyskland bra till enligt Haasler. Målvakten Nadine Angerer kommer att hålla tätt.

Och särskilt nu, när viktiga målgörare som Celia Okoyina är skadade förutspår de tyska fotbollskännarna en tät tysk mur som ska stå emot de svenska anstormningarna.

Daniela Marquardt, Berlin
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".