Foto: Scanpix.
fotbolls-em

Expert Henrikssons betyg efter Sverige-Tyskland

Radiosportens expert Richard Henriksson betygsatte svenskorna efter semifinalförlusten mot Tyskland.

Betygskala 1-5.

Kristin Hammarström 4
Visade att  hon var rätt spelare att satsa på som förstemålvakt. Flera högklassiga räddningar av Hammarström som dessutom var nära att rädda målet.

Jessica Samuelsson 2
Hade en tuff uppgift mot Simone Laudher som är en riktigt vass lirare. Men Samuelsson gjorde ett bra jobb och förtjänar godkänt betyg. Kom inte alls med mycket i offensiven.

Nilla Fischer 4
Otrolig insats av Fischer som har gjort ett strålande mästerskap. Hårda duster med Mittag men här visade vår backklippa att hon numera är en mittback av världsklass.  

Charlotte Rohlin 3
Rohlins bästa insats i turneringen. Snabb och klok, vågade lämna sin position och bryta högt upp i banan.

Sara Thunebro 3
Nästa spelare som gjorde sin bästa EM-insats. Det höga tempot och de hårda duellerna var något som passade Thunebros spelstil.

Josefine Öqvist 2
Hade en gyllene chans i den första halvleken när hon blev märkligt ensam i straffområdet, och sedan stolpskottet i andra. Borde ha gjort minst ett mål på dessa möjligheter.

Marie Hammarström 3
Klarade av den stora fysiska fighten på mittfältet och hade flera riktigt bra passningar till Schelin. Hörnorna och frisparkarna dock inte lika vassa som tidigare.

Caroline Seger 3
Har ett lugn med bollen och en säkerhet i passningsspelet som ingen annan svenska spelare kan mäta sig med. Många fina kombinationer med Sjögran i den andra halvleken.

Antonia Göransson 2
Sprang som vanligt väldigt mycket och hade bra koll i defensiven på ytterbacken Maier. Tydligt besviken när Sundhage plockade ut henne i andra halvlek. 

Lotta Schelin 3
Kunde för första gången i turneringen ligga lite på kontring vilket ju passar Schelin väldigt bra. Enormt fint avslut vid det bortdömda målet, nära också att göra ett drömmål i den första halvleken.

Kosovare Asllani 2
Hoppsan, här var ett motstånd som inte alls erbjöd samma ytor framför egen backlinje för Asllani att vända upp på. Gynnas sannerligen inte när det blir tufft, fysiskt spel, men jag tycker ändå att hon bidrar med mycket framåt.

Inhoppare:

Therese Sjögran 3
Visar återigen att hon fortfarande har det. Hittade direkt rätt ute på vänsterkanten och behöll kylan hela vägen - smarta passningar och bra brytningar. Går hon att motivera att fortsätta i landslaget?

Sofia Jakobsson 2
Skulle komma in och sätta fart på högerkanten när Öqvist tröttnat, hann inte gör särskilt mycket.’

Lisa Dahlkvist 2
Sverige chansade mot slutet med en trebackslinje och Dahlkvists uppgift blev att försöka jaga boll när vi tappade den.

Richard Henriksson
richard.henrikson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".