fotbolls-em

Krönikörerna: "Tid att torka tårarna och bygga vidare"

EM-smifinalen mot Tyskland slutade i djup besvikelse för det svenska laget. Dagen efter 0-1-fölusten kan man på de svenska sportsidorna läsa om ett lag att vara stolt över.

"Hawaii-fotboll. Rock'n'roll-fotboll. Hjärtattacksfotboll. Kärt barn har många namn och i kväll bjöds vi på både det ena och det andra i den absolut mest underhållande match som har spelats i detta EM", skriver Johanna Reimers i Expressen.

"Det var EM:s bästa match, spelad i ett oerhört högt tempo med två lag som båda ville spela fotboll", skriver Anja Gatu i Sydsvenskan.

"Den första halvleken går upp högt på listan över det roligaste, sjukaste, galnaste och mest underhållande jag sett på en fotbollsplan", skriver Johan Esk i Dagens Nyheter.

Men det försvar som inte testats så mycket i EM, fick det tufft. Även om exempelvis Nilla Fischer var bra.

"Vi visste att fyrbackslinjen inte testats mot ett liknande motstånd tidigare under EM, nu avslöjades bristerna. Charlotte Rohlin hade problem med uppspelen och hängde inte heller med när Tyskland gjorde 1-0. Jessica Samuelsson hade aldrig tidigare spelat en sådan här avgörande match och hade en jobbig kväll", skriver Anders Lindblad i Svenska Dagbladet.

Fischer fick också kritik:

"Det kändes som att hon hade kunnat åka ut nästan precis när som helst. Samtidigt är det precis vad som gör hennes spel så älskansvärt: hennes stenhårda kompromisslöshet, hennes vilja och övertygelse om att hon kan vinna varje närkamp och duell", skriver Gatu.

Att historien upprepade sig, att Tyskland vann mot Sverige i en mästerskapsmatch, tar skribenterna också upp. Att det var nära, men inte nära nog.

"Stormakten Tyskland blev än en gång en alltför mäktig motståndare. Sverige kunde skaka tyskorna, inte minst när man pressade ursinnigt intensivt i slutskedet av matchen. Men mer än så blev det inte. Tysklands mål kom för lätt. Och Sverige brände för många chanser", skriver Jennifer Wegerup i Aftonbladet.

Att förbundskapten Pia Sundhage har inlett något, att EM bara är början tas också upp.

"I kväll är tid att gråta över den gulddröm som brast. I morgon är det tid att torka tårarna och bygga vidare, mot nya drömmar", avslutar hon.

"På åtta månader har Pia Sundhage förändrat själva fundamentet i det svenska landslaget, men hon har inte hunnit med att ge spelet mer än en dimension. När VM spelas i Kanada om två år kommer Sverige att ha alla möjligheter att komma dit som en av guldfavoriterna" skriver Malin Jonson i Göteborgs-Posten.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista