Foto: Scanpix.
cykel

Dopade sig 98 – uppmanas lämna OS-kommitté

På onsdagen erkände den förre cykelstjärnan Stuart O'Grady att han dopade sig under Tour de France 1998. Nu uppmanas han lämna sin plats i Australiens olympiska kommitté (AOC).
– Han kommer inte bli ihågkommen som en fantastisk idrottsman, Mike Tancred, talesman för kommittén enligt TT.

Stuart O'Grady lade under onsdagen korten på bordet och erkände bloddopning med EPO under Tour de France 1998. Australiensarens namn fanns med i den utredning, beställd av Frankrikes parlament, där även tourettan och tvåan samma år

O'Grady, en av Australiens mest populära cyklister genom tiderna, fick omedelbart känna på konsekvenserna av att vara avslöjad som fuskare. Australiens olympiska kommitté (AOC) uppmanade direkt honom att lämna sin roll i kommitténs kommission för idrottare.

– Det är ledsamt. Han kommer inte bli ihågkommen som en fantastisk idrottsman som vi trodde att han var. I stället kommer han bli ihågkommen som en idrottare som föll för frestelsen att få ett försprång på sina medtävlare, säger Mike Tancred, talesman för kommittén.

Stuart O'Grady, som vann OS-guld i Aten 2004, slutade på 54:e plats i Tour de France 1998.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista