Foto: Sören Andersson/Scanpix
O-Ringen

Niggli knappade in på Alexandersson

Simone Niggli: "Tove är favorit"
2:26 min

Tove Alexanderssons försprång har krympt till 1.59 inför den avslutande jaktstarten i O-ringen. För tredje dagen i rad var Simone Niggli snabbare på etappen.

Den fjärde etappens medeldistans över 5,3 kilometer vanns av Simone Niggli med 41 sekunder före den 20-åriga svenskan.

– Det blir spännande i jaktstarten. Vi ska springa i 45-50 minuter så det hinner hända mycket. Men Tove startar först och är favorit, sade Niggli till TT.

Tove Alexandersson var nöjd med sitt lopp vid Storlidens alpinanläggning, fyra mil norr om Boden. Hon hade inte gjort några missar, bara varit osäker och hamnat i lite sämre stråk på några ställen.

För tredje året i rad går hon nu ut först i O-ringens jaktstart. Första gången höll ledningen till slutseger, förra året blev svenskan omsprungen på slutetappen av ryskan Tatjana Ryabkina.

Ingen annan lär kunna blanda sig i segerstriden i damklassen. Annika Billstam ligger trea, men är över 13 minuter efter.

På herrsidan ser Thierry Gueorgious slutseger i praktiken ut att redan vara klar.

Den flygande fransmannen leder med över sju minuter före tvåan Oleksandr Kratov från Blekingeklubben Orion efter att ha krossat allt motstånd och vunnit med över minuten på torsdagens medeldistans.

Gueorgiou tar emellertid ingenting för givet.

– Nej, det är lite farligt att ha en så här stor ledning, det är lätt att man blir oskärpt. Därför kommer jag att starta som om de andra låg bara ett par minuter bakom och springa offensivt, sade fransmannen.

William Lind från Malungsklubben Skogsmårdarna blev tvåa på etappen och ligger nu trea sammanlagt, 10.58 efter. Han anför ett litet getingbo som gör upp om att bli bäste svensk i O-ringen. Inom en dryg minut jagas han av både Gustav Bergman, Ravinen och Peter Öberg från OK Hällen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".