Foto: Scanpix.

WADA spetsar till dopingreglerna

1:53 min

Inte två, utan fyra års avstängning för den som dopat sig med anabola steroider, och så ska det bli lättare att sätta dit dom som hjälper en fuskande idrottare. Allt detta i WADA:s nya regelverk som presenteras i höst.

I November presenterar WADA, internationella antidoningsbyrån, sitt nya regelverk för att förhindra doping. Ett mål med det nya regelverket är att det ska bli lättare att få fast ledare och tränare som hjälper till vid systematisk doping.

Arne Ljungqvist, vice ordförande i WADA, berättar för Radiosporten att det inte är några nya regler som presenteras i den nya koden men att WADA nu verkligen vill förtydliga vad som gäller.

- Det är en signal från WADA, tillämpar man inte reglerna så kommer WADA att överklaga så det blir en rättning i ledet.

I regelverket så presenteras också ett förtydligande när det gäller straffet för tyngre doping. Arne Ljungqvist berättar att WADA redan 2009 beslutade att den som använde sig av anabola steroider skall kunna få en avstängning på 4 år eftersom det finns medicinska studier som påvisar att man efter 2 års tid fortfarande kan ha en ökad prestationsförmåga till följd av dopingen. Trots det så finns det flera exempel på idrottare som bara fått två års avstängning. 

- Det klargörs att fyra år istället för två kommer vara den nya standarden när det gäller normalstraffet för grav doping. 

Om regelverket godkänns kommer de nya reglerna att träda i kraft Januari 2015.

Joel Snickars
joel.snickars@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista