1 av 3
Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
Radiosporten grillar

Möt NHL-backen och fyrbarnspappan Strålman

12 min

Möt backen vars NHL karriär varit krokig innan han hamnade i New York Rangers där han kombinerar spel i världens bästa liga med att vara fyrbarnsfar. Anton Strålman.

Idag grillar vi med NHL-proffset som fått en och annan skrapa av ligans argaste coach.

 Rangers backen Anton Strålman från Tibro, som gjort drygt 300 NHL matcher under sex säsonger sen han lämnade Timrå, är tveklöst av New York lagets vassaste spelare i köket.

Men annat är det när det kommer till den första preliminära trupp som Pär Mårts tog ut i juni inför vinter OS i Sotji. Där finns båda Strålmans svenska lagkamrater Henrik Lundqvist och Carl Hagelin med men inte Anton själv. Å enligt honom själv visste han inte ens att en första trupp tagits ut.

 – Jag har inte lagt någon vikt vid det alls faktiskt. Jag menar i slutändan sen hoppas jag att det är prestationen under hösten och halva vinter som avgör vem som blir uttagen. OS har alltid varit ett stort mål för mig och jag skulle tycka det var hur roligt som helst så det är ett viktigt år, slår Strålman fast.

 Varför är du med i truppen nu då?

 – Det är väl en konkurrensfråga. Det är så det är i det här yrket. Jag menar Sverige har ju väldigt många duktiga hockeyspelare där borta.

 Anton Strålman får till nästa säsong nya coacher i Alain Vigneault och förre tuffingen Ulf Samuelsson har tagits in för att ansvara för backarna i Rangers. Den hetlevrade John Tortorella som är känd för sitt hetsiga humör fick efter säsongen sparken från laget, men tog sen över Vigneaults jobb i Vancouver. Å Strålman har fått utstå en och annan utskällning under Tortorellas ledning.

 – Jag minns en situation från förra året i den där övertidsmatchen mot Washington som gick till sex perioder. Jag dumpade ner pucken och åkte på den själv. Problemet var att ingen täckte upp för mig så dom passade upp och Ovechkin kom i friläge. Som tur tappade han pucken. Men det var inte så kul att åka till båset.

 Vad sa han?

 – Han sa vad i helvete håller du med och skällde ut mig i någon minut. När man sitter där och har radarn över sig så blir man ganska tyst.

Var är du i karriären just nu?

– Jag står väl lite i ett vägskäl nu kan man säga. Jag har ett år kvar på kontraktet och vi får se. Den här säsongen kommer bli väldigt avgörande. Spelar jag bra så kan jag få ett långtidskontrakt och det är det jag siktar på.

Jens Prytz
jens.prytz@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista