1 av 2
Radiosportens Gustav Landmark intervjuar Arne Lundquist, ordförande i Svenska dövidrottsförbundet.
2 av 2
Arne Lundquist, ordförande i Svenska dövidrottsförbundet, med tolken Janne Lundberg. Foto: Gustav Landmark/Sveriges Radio.
Deaflympics

Världsrekordhållare i spjut är svenskt guldhopp

4:51 min

Sverige skickar bland annat en världsrekordhållare i spjut till Deaflympics – de dövas eget OS – i Bulgariens huvudstad Sofia.

Mellan den 26 juli och 4 augusti avgörs Deaflympics i Bulgarien – de döva och hörselskadades eget OS.

Arne Lundquist är ordförande i Svenska dövidrottsförbundet och eldsjäl på flera sätt inom dövidrotten. Han berättar, via sin tolk Janne Lundberg, om Deaflympics, som funnits betydligt längre än Paralympics.

– Paralympics är ju tävlingar för folk med olika typer av fysiska funktionshinder. Vi har våra egna tävlingar där det är lika villkor för alla. Vi kommunicerar på vårt eget sätt, hade vi varit med i OS eller Paralympics hade vi behövt tolkar.

Sverige tog tio medaljer i senaste Deaflympics, i Taipei 2009. Men nu blir det betydligt en mindre trupp som åker till Sofia den här gången, framför allt beroende på att det inte följer med några svenska lag.

Basketen är inne i en generationsväxling och kommer därmed inte kunna försvara sitt guld. Men det finns åtminstone ett stort guldhopp.

– Han heter Teodor Thor. Han har världsrekord för döva i spjut.

Gustav Landmark
gustav.landmark@sverigesradio.se

Fotnot: Deaflympics följs bäst på www.sofia2013.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista