Ulrika Sandmark, förbundskapten i simlandslaget. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Simning

Simlandslaget siktar på Rio - VM-medalj en bonus

2:56 min

På söndag börjar långbane-VM i simning i Barcelona - utan svenska medaljförväntningar. Det är förbundskapten Ulrika Sandmark tydlig med.
– Målet är tio finalplatser, medalj är bonus, säger hon till Radiosporten.

Med Sarah Sjöström i spetsen representeras Sverige av elva simmare, varav bara två herrar. Och det är en försiktig målsättning som förbundskapten Ulrika Sandmark satt upp i VM.

– Målet är tio finalplatser, medalj är bonus, säger Sandmark.

Efter ett misslyckat London-OS förra året har nu en långsiktig satsning sjösatts - mot nästa OS. Ett "Nationellt elitcentrum" (NEC) har inrättats i Eriksdal i Stockholm, där fyra simmare, bland andra Sarah Sjöström, tränar och där även andra elitsimmare kan få hjälp.

Målet är att tillhöra de tio främsta nationerna i världen på sikt, förklarar förbundskaptenen.

– NEC är ett nytt sätt att jobba och det är även andra som provat på nya saker, precis som man ska efter OS. Michelle Coleman och Jennie Johansson har varit i Australien och tränat och Joline Höstman har varit i USA.

– Om vi är på rätt väg får vi kanske se på VM, men det är ett långsiktigt mål mot OS 2016, säger Sandmark.

Förbundskaptenen ser också en ljusning på herrsidan i framtiden.

– Jag vet att det finns flera juniorer som är på gång och flera killar har visat framfötterna på junior-EM i sommar. Jag är inte orolig, men det kommer ta tid.

André Pettersson
andre.pettersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista