Avslutningsceremonin i London 2012. Foto: Bullit Marquez.

Positiv OS-utvärdering i London

1:10 min

När nu ett år gått sedan London arrangerade sitt sommar-OS 2012 påvisar BBC en till största delen positiv syn bland britterna på vad spelen egentligen gav.

Det brittiska radio- och tv-bolaget BBC har gjort en mycket omfattande granskning som visar att mer än två tredjedelar av folket i hela Storbritannien anser att det var värt att 87 miljarder kronor av deras skattepengar satsades på OS ifjol.

Den kostnaden blev för övrigt drygt tre gånger större än vad som angavs i den ursprungliga budgeten.

Vissa kritiska röster har hörts att nedgångna förorter i östra London inte lyfts tillräckligt. Men BBC-granskningen visar att fyra av fem tillfrågade i sydöstra England är nöjda.

Londons borgmästare Boris Johnson ser positivt på vad OS i Storbritanniens huvudstad har inneburit.

– Utvecklingen av områdena i östra London har påskyndats med ungefär 70 år tack vare OS, hävdar Johnson.

En annan siffra i BBC-undersökningen är att 74 procent skulle välkomna ett sommar-OS igen i landet. Bland unga mellan 18 och 24 vill så många som 82 procent se ett sommar-OS snart igen i Storbritannien.

Forskning som regeringen initierat har visat att landets ekonomi fick en extra tillväxt på 99 miljarder kronor tack vare den ökade handel och investeringstakt som OS gav.

Måttet på vad ett OS-arrangemang ger för effekter för ett land eller en stad, ofta kallat ”the legacy”, är en komplicerad fråga eftersom vissa grupper vill se omedelbara resultat medan andra anser att utvecklingen på fem eller tio år sikt är mer betydelsfull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista