Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio
fotbolls-EM

Expertens betyg den på svenska EM-truppen

6:48 min

På europamästerskapets sista dag har Radiosportens expert Richard Henriksson satt betyg det svenska landslaget.

5:

Nilla Fischer: Gick från stöttepelare till lysande stjärna i landslaget. Publikfavorit med hennes majestätiska spelstil, pondus och vilja. Sundhages beslut att skola om Fischer visade sig vara ett genidrag och här har vi lagets försvarsgeneral för lång tid framöver.

Lotta Schelin: Jo, Schelin får högsta betyg av mig då hon kommer in i turneringen som den spelare med ojämförbart högst krav på sig. Och levererar. Nu vinner hon förmodligen skytteligan och även om det inte är en tröst för utebliven finalplatsen så avrundar det en sagolik säsong av Schelin.

4:

Caroline Seger: Jag tycker att Seger är en i sina bästa stunder genial fotbolsspelare, som ser ytor och luckor i spelet få andra gör. I det här mästerskapet tycker jag dessutom att hon mer än tidigare tar ett stort defensivt ansvar. Toppbetyg om hon hade klivit fram och varit dominant på mitten även när det gällde som mest; i andra halvlek mot Tyskland.

Joesfine Öqvist: Visade återigen att när det gäller som mest är hon också som bäst. En härlig egenskap hos en spelare. Förkroppsligar Sveriges grundinställning: fart och fläkt. Öqvist försöker alltid ta sig fram i banan och gjorde det jobbigt för många ytterbackar i det här mästerskapet.

Marie Hammarström: Fick Sundhages förtroende och visade att det var hon värd. Fint passningsspel, tillsammans med Seger instrumental i att pressa motståndarna högt upp i banan. Jag vill också ge plus för Hammarströms fina hörnor och frisparkar.

Therese Sjögran: Gör bara två inhopp i EM men lyckades båda gångerna att klassen finns där fortfarande, trots skada och lite speltid under våren. Det tyder på fin inställning att en tidigare stjärna underkastar sig en roll som avbytare lite i skymundan. Går det att motivera Sjögran att fortsätta med det?

Kosovare Asllani: Den svenska spelare som utvecklats mest under Sundhages tid. Perfekt i rollen som släpande forward strax bakom Schelin. Utnyttjar numera sin fina teknik till att göra saker i fart, tajmingen och avvägningen när man ska spela bollen finnas där. Men oj, vilka problem hon fick när elaka tyska spelare hade några extra kilo att sätta till i närkamperna.

3:

Kristin Hammarström: Hade fram till semifinalen väldigt lugna matcher där hon långa stunder fick stå ensam nere på Sveriges planhalva. Sedan small det till mot tyskorna och då stod Hammarström verkligen pall; kanske hennes bästa match hittills i landslaget. Lär få fortsatt förtroende även i VM-kvalet.

Charlotte Rohlin: Det tog ett tag för Rohlin att riktigt få det att lossna, i de två första matcherna var passningsspelet slarvigt. Jag tycker ändå att hon verkligen visade klassen, och vad som är hennes främsta kvalitéer, när det blev skarpt läge och tuffare motstånd i semifinalen.

2:

Sara Thunebro: Vi har blivit bortskämda med stabila insatser år efter år men det här mästerskapet var det mer upp och ner. Till en början mest ner, gruppspelet var ingen höjdare för Thunebro men det blev bättre i slutspelet. Visst, bortgjord några gånger även mot Tyskland men där måste man ha respekt även för motståndet och acceptera det.

Jessica Samuelsson: Ung och oerfaren, såg väldigt nervös ut i premiären mot Danmark men helt annan inställning från Italien-matchen och framåt. Även Samuelsson hade det körigt mot Tyskland men likt i fallet Thunebro tycker jag inte att det var en dålig insats av henne. Man kan inte begära att en rookie helt ska kunna stänga av en spelare som Simone Laudehr.

Lina Nilsson: Fick spela hela matchen mot Finland – var då duktig mot svagt motstånd – och ett längre inhopp mot Italien. Nilsson är en spelskicklig ytterback med fint passningsspel. Hennes svagare sidor, defensiven, testades aldrig riktigt i EM.

Sofia Jakobsson: Som Josefine Öqvist fast lite sämre, dvs fart och fläkt och ett evigt springande i både offensiven och defensiven. Gott så. Men får inte fram lika många målchanser att sitt slit som Öqvist.

Antonia Göransson: Visade upp spel som sträcker sig över hela betygskalan jag har att bedöma spelarna med. Bedrövlig i premiären, men det var starkt av Göransson att  sedan ta sig tillbaka i startelvan tack vare inspirerat inhopp mot Island. Slutbetyget får då bli medel, det vill säga godkänt.

Lisa Dahlkvist: I VM och OS en given startspelare men numera en lojal bänkspelare som när hon väl får chansen gör sitt jobb. Inte mycket mer än så. Dahlkvist saknar förmågan att blixtra till när hon ska växla tempo, vilket lirar väldigt illa med hur det här svenska laget spelar.

1: -

Spelade för lite för att ges fullständigt betyg. Dock har samtliga gemensamt att de inte på något sätt gjorde bort sig:

Olivia Schough

Emmelie Konradsson

Jenny Hjolman

Spelade inte alls:

Hedvig Lindahl

Sofia Lundgren

Amanda Ilestedt

Stina Segerström

Elin Magnusson

I ljudklippet får även förbundskapten Pia Sundhage betyg. Lyssna om du vill veta vad det blev.

Richard Henriksson
richard.henriksson@sverigesradio.se

Betygskala

5: Världsklass
4: Mycket bra
3: Bra
2: Godkänd
1: Underkänd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista