Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Fotboll

Lagerbäck: Vi räddades av Lagrell

Lars Lagerbäck: "Tommy fick ett underbart frispel"
4:02 min

Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var nära att få sparken efter EM-fiaskot 2000 och den svaga starten på kvalet till VM 2002. Det berättade Lagerbäck i Sommar i P1. 

Sverige tog bara en poäng i EM i 2000 och slutade sist i sin grupp. I det efterföljande VM-kvalet inledde Sverige med fem poäng på tre matcher.

Seger mot Azerbajdzjan, oavgjort hemma mot Turkiet och 0-0 borta mot 0 Slovakien.

– Vi var en lillfingernagel från att få sparken då. Inför den där sista matchen mot Slovakien var stämningen på presskonferensen väldigt dålig. Medierna tyckte det var mer än dags för oss att avgå. Tommy fick ett underbart frispel och det slutade i en negativ atmosfär, säger Lars Lagerbäck.  

Efter matchen som slutade mållöst kallade Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till ett möte sent på natten.

– Efter matchen var Lagrell orolig. Vi hade ett samtal sent på natten i Bratislava. Lars-Åke kände pressen. Han kollade med oss om vi orkade och ville fortsätta. Fem poäng på tre matcher tyckte vi var ganska bra. Innan kvalet var slut hade vi vunnit sju raka matcher, bland annat borta mot Turkiet och vi var klara för VM. Med en mindre stark ordförande än Lars-Åke Lagrell hade "Lars-Tommy" varit historia, säger Lagerbäck.

Anton Boström
anton.bostrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".